Варна минава на безглутенова диета

Мисия Варна

28-01-2014, 11:45

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Новият цех е първият в страната

С първото производство на безглутенови хранителни изделия се сдоби Варна. Новият цех е първият в страната, който едновременно произвежда цяла гама от продукти при спазване на всички международни стандарти. Към момента в търговската мрежа на България се предлагат предимно вносни изделия – хляб, бисквити и солети без глутен, а настощият проект обещава промяна на това статукво.

Глутенът е протеин, който се съдържа в повечето масови зърнени култури в т.ч. пшеница, ечемик, овес, ръж. Той е с много ниска хранителна стойност и основната му функция се свежда до слепване на частиците в брашната.

Цехът е реализиран по Оперативна Програма "Развитие на човешките ресурси". в него е бе разкрито едно ново работно място с потенциал към него да възникнат още няколко позиции.

В резултат от стреса и неправилното хранене възникват редица заболявания на храносмилателния тракт. Едно от тях е и глутеновата непоносимост (Цьолиакия). Днес това състояния засяга около 1% от населението на планетата, което за мащабите на България възлиза на около 70 000 човека в различни възрасти.

Утре новата производствена линия ще бъде представена официално, а гости ще са пациенти страдащи от глутеновата непоносимост, както и гастроентерологътдоц. д-р Георгиева от Университетска болница "Св. Марина", която ще отговаря на въпросите свързани с диагностиката и поддържащата терапия.

Симптомите на цьолиакията могат да бъдат разнообразни, но основните сред тях са остра диария, подуване на корема и анемия, а точната диагностиката е свързана с извършване на имунологични тестове. При предразположени хора от всички възрасти приемът дори на минимални количества от протеина отключва имунна реакция причиняваща атрофия на тънките черва придружена с остро хронично възпаление.

Спазването на строгата диета е единственото лечение при цьолиакията, глутеновата ентеропатия, тиреоидит на хашимото, херпетиформен дерматит (болест на Дюринг). Единствено чрез пълно изключване на глутенсъдържащи храни е възможно да се постигне възстановяване на чревната лигавица, нормализиране на кръвните тестове и подобряване начина на живот. От друга страна, не трябва да се забравя, че безглутенов хранителен режим се базира на разнообразно балансирано хранене и заместване на съдържащите глутен зърнени култури с други храни за да може организма да получава необходимите хранителни вещества.

В допълнение към това медицинските и научни изследвания от последните години доказват, че при забоялвания като аутизъм, атопичен дерматит, хипотиреоидизъм, екземи и др. здравословното състояние се повлиява много добре при спазване на безглутенова диета.