Ученици в паника: Електрото без грипна ваканция!

Животът

27-01-2014, 23:26

Снимка:

n/a

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Във Варна на училище най-рано на 5 февруари (обновена)

Възпитаници на професионалната гимназия алармираха varna.utre.bg за решението на директорката

"На 28.01. 2014 г. се провеждат редовни учебни занятия - първа смяна". Тази новина на официалната страница на Професионалната гимназия по електротехника във Варна хвърли в тревога десетки нейни възпитаници. Според учениците, които алармираха във varna.utre.bg за това, че само те в целия град няма да са в грипна ваканция, съобщението се появило на сайта след обед, когато вече било оповестено решението на Регионалата здравна инспекция и Регионалния инспекторат по образование училищата във Варненско да останат затворени до 31 януари заради грип. До момента на сайта на РИО, нито пък на този на Министерството на образованието не е публикувана информация за започващата утре ваканция (на сайта на МО от сутринта, тоест отпреди заседанието, е записано, че 103 училища във Варненско няма да учадт до 29.01 заради лошото време, което не отговаря на истината - "дървената" ваканция в общината, обявена от кмета, беше само за днес - 27.01). От сайта на РЗИ, както и от протокола на заседанието на Областната оперативна комисия за ръководство, координация и контрол в борбата с грип и ОРЗ, публикуван на сайта на Община Варна, става ясно, че РЗИ е отчело двойно нарастване на заболеваемостта през изминала седмица и препоръчва на РИО да отмени учебните занятия до овладяване на епидемията.

По-рано днес от началничката на РИО във Варна Венцислава Генова разбрахме, че на последвало заседание в образователното ведомство е взето решение всички ученици във Варненска област да бъдат разпуснати до 31 януари включително. Така грипната ваканция се слива с уикенда и междусрочната и децата ще са на училище най-рано на 5 февруари. На 4-и февруари щабът отново ще се събере и ще реши дали грипната ваканция ще бъде продължена до края на епидемията, обявена от РЗИ до 8 февруари. След като утре сутринта получи доклада на РИО-Варна, министърът на образованието Анелия Клисарова ще трябва да реши дали ще има удължване на срока, тъй като вканцията съвпада с оформянето на оценките за първата част от учебната година.

Поради късния час не успяхме да се свържим с г-жа Генова, нито с директорката на гимназията по електротехника Живка Москова. Според неофициална информация от община Варна няколко училища във Варна днес са били против да разпуснат учениците си от утре, като са настоявали, че могат да се справят със ситуацията с помощта на строг "филтър" за посещаващите занятия. От общината своевременно са докладвали за това на РИО. Подобно обяснение - за ниска заболеваемост и контрол чрез "филтър", дала на учениците и една от зам.-директорките на Енергото.

На сайтовете на останалите варненски училища има съобщение за грипна ваканция от утре до петък включително.