Зимата във Варна

Всичко за обстановката днес: Обявиха грипна ваканция до края на седмицата

7:00 Днес е неучебен ден за варненските училища. Това разпореди кметът Иван Портних заради лошите метеорологични условия. В 14 часа заседава областният щаб за грипа и острите респираторни заболявания. На него ще стане ясно дали Регионалната здравна инспекция ще обяви грипна ваканция.

7:30 Жълт код за потенциално опасно време е обявен днес за 5 области в България - Разград, Шумен, Варна, Силистра и Добрич. В тези области ще продължи да духа умерен и силен северен вятър, който ще е причина за навявания и преспи.
Над Североизточна България ще се задържи доста ветровито, снеговалежите ще продължат през целия ден и ще има навявания и преспи.

8:00 Над 70 литра на квадратен метър валеж е измерен във Варна през последните три дни. Снегът, видимо около 10 сантиметра, се равнява на 17,6 литра, паднали във Варна тази сутрин. Най-сериозна е снежната покривка в Суворово – 40 см.
Само след дъжда в неделя във Варна са измерени 46,6 литра на квадрат. В събота са паднали 17,3 литра.

9:00 Пътят Варна-Добрич е затворен от 5 часа сутринта заради силни снегонавявания, съобщиха от Областно пътно управление. Препоръчва се обходен маршрут през Албена и Балчик, но през Златни пясъци. Затворен е и пътят от Оброчище през Рогачево към Кичево.

Възстановено е движението за леки автомобили по път III-208 Провадия – Айтос. Това съобщиха от Областно пътно управление - Варна. Остава в сила ограничението за движение на тежкотоварни автомобили над 10 тона.

Между 30-40 сантиметра е снежната покривка в община Провадия. Това съобщи пред Радио "Фокус" кметът на община Провадия Филчо Филев. От 24 населени места, ток няма в селата Овчага, Снежина, Черковна, Черноок и Славейково. Помпените станции за тях са на ток, затова водата в тези населени места ще бъде спряна. Изпратени са два екипа на електроразпределителното дружество, очаква се захранването да бъде възстановено до няколко часа. Непроходим остава пътят Кривня - Равна. Децата са освободени от учебни занятия, но сградите са отоплени и при необходимост родителите могат да ги остават там.

9:30 Ако Регионалната здравна инспекция не обяви грипна ваканция след заседанието на областния щаб в 14 часа, най-вероятно ще удължим дървената, обяви пред Дарик кметът Иван Портних.

Без вода днес ще останат абонатите в село Каменар и местности Добрева чешма, Телевизионна кула, Лозите и Черноморска панорама, съобщиха от ВиК-Варна. Причината е спряното електрозахранването в помпената станция. Водоподаването ще започне при възобновяването на електрозахранването. Заради проблем с водоподаването за детската градина на Златни пясъци е осигурена водоноска.

10:30 Без ток са селата Каменар и Тополи. Три детски градини – в Каменар, Тополи и "Аспарухово", са без ток, заради ел. аварии. Заради проблем с водоподаването за детската градина на Златни пясъци е осигурена водоноска.

Проблемът със снегонавяването по пътя за Константиново, заради забавяне на машини от АПИ, вече е отстранен. Около 30% са малчуганите, заведени от родителите си на детска градина днес.

Основните пътни артерии в града са почистени, затруднена е ситуацията във Виница и Владиславово. В момента дребно габаритна техника влиза в малките улици, където обаче проблем създават паркирали автомобили. Работата по почистване от сняг и лед на кръстовищата, подлезите и спирките продължава.

Един снегорин поддържа Аспаруховия мост, пътят за Галата е почистен и движението е нормално.

В първия работен ден автобусите на градския транспорт се движат по разписание, с малки изключения в райони със снегонавявания. Заради заледени жици по тролейбусните линии пътниците се обслужват от автобуси.

11:30 Бедствено положение е обявено в община Дългопол заради обилните снеговалежи и снегонавявания, но няма населени места без ток.

Пет населени места в община Аксаково са без електрозахранване. В община Бяла без електрозахранване са селата Господиново и Попович.

Преспи над метър са се образували в община Ветрино. Средно настилката в общината е между 30 и 50 см. Затворен е пътят между селата Ягнило и Доброплодно. Учениците в цялата община са освободени от занятия. Без ток и вода е село Невша.

12:00 Влакът от Добрич за Варна аварира. Близо час пътниците зъзнаха кай Девня. 

12:30 Стотици жалби за токови удари във Варна заливат общината. За кратко без ток са били части от кв. "Изгрев", Евксиноград и "Траката". Продължава работата по почистването на паднали клони по улиците на града. До 8 ч. тази сутрин при дежурния в общината са постъпили 174 сигнали от граждани.

13:30 Проблеми с боклука се появиха, заради зимната обстановка. В район "Младост" сметоизвозването не се извършва по график, заради заледените колела на бобрите. Освен това на влизането на сметоизвозващите коли, пречели и безразборно паркираните автомобили. 

14:40 Грипната ваканция е факт, от днес до 31 януари включително, съобщи Иван Портних. 

16:30 От районните кметства и селата в община Варна дадоха отчет за зимната обстановка и предприетите действия за почистване на пътни артерии, подлези, спирки. Според администрациите ситуацията е овладяна и всички главни пътни артерии са почистени до асфалт. Проблеми все още има с малките и силно наклонени улици. Разчистен е пътя за Каменар.

17:00 Пътят за Добрич остава затворен. Затворени са и Калиманци – Суворово
и Баир Баши – Панорама – Кичево.