Как да измамим вирусите: Чесън и здрав сън за силен имунитет

Животът

25-01-2014, 08:31

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Много полезни са пресните плодове и зеленчуци като ябълките, лимоните и червените чушки, защото всички те са богати на витамин С

Имунитетът зависи изключително много от храненето. Неслучайно, ако се върнем назад във времето, ще видим, че жълтата гостенка например се е срещала предимно сред недохранените слоеве на населението. Това заяви за "Труд" д-р Петър Атанасов, специалист по вътрешни болести от столичния институт "Пирогов". Ето защо е толкова важно в сезона на грипа приеманата храна да е питателна и разнообразна. "Тя трябва да съдържа достатъчно количество въглехидрати, белтъци и мазнини в съотношение 3:2:1. Т.е. препоръчително е въглехидратите да представляват около три части от приготвеното количество храна, белтъците - две, и мазнините - една", обясни д-р Атанасов. Разбира се, тази схема не се прилага при хора с някои заболявания. Такова изключение са диабетиците. Техният режим се определя от лекуващия им лекар.

"Вълшебни" в битката с вирусите се оказват храните, съдържащи биологично активни вещества с антибактериален, противовирусен и противогъбичен ефект. Става дума за изконния чесън, кромид и праз лук", обобщи д-р Петър Атанасов.

Всеки знае за доказания профилатичен ефект на чесъна в студените месеци. "Затова, ако човек има здрав стомах и черва, трябва да го консумира редовно", отсече д-р Атанасов. Много полезни са пресните плодове и зеленчуци като ябълките, лимоните и червените чушки, защото всички те са богати на витамин С.

Друг начин да подсилите защитните сили на организма е, ако сутрин, през деня и вечер пиете чайове, които съдържат жълт кантарион, босилек, мащерка, мента, шипка, както и всички планински видове на топлата напитка. "Билковите чайове, които са част от българската народна медицина, са неизчерпаемо богатство, което подобрява устойчивостта на организма", подчерта д-р Атанасов.

Някои екзотични подправки като черен пипер и канела също имат профилактичен ефект, водещ до повишаване на имунитета. Не на последно място - препоръчително е в рискови периоди като времето на епидемии човек да си отпочива добре. "За един работещ човек това значи да спи средно 7-8 чса", посочи лекарят от "Пирогов".

Много майки питат какво да не пропускат да слагат на трапезата, която подготвят за децата си."Храната им трябва да е рационална, но най-важното е родителите да слушат педиатъра си, той ще им даде най-правилните съвети", заяви д-р Атанасов.Във време на върлуващи вируси най-добре е контактите да се сведат до минимум. За съжаление обаче остава порочната българска практика всеки болен да продължи да ходи на работа, а така вреди още повече. "В това отношение има абсолютно неразбиране, както от страна на работодатели, така и от страна на служителите", показват наблюденията на д-р Атанасов. И все пак - какво може да направим, ако в офиса има кихащ и кашлящ, което изначално не е редно? Единствено може да се постави маска на лицето, но тя не е сигурно средство.

Добре е помещенията регулярно да се проветряват. Но да не се прекалява, за да не се стигне до обратния ефект. "Съществуват т. нар. бактерицидни лампи, които излъчват ултравиолетова светлина в определен спектър и убиват микроорганизмите в съответните стаи или офиси. Тези съвременни лампи не вредят на очите, но добре трябва да се прецени експозицията им и да бъдат купени от специализирани магазини", завърши д-р Атанасов.