Забраната за коли в Морската остава

Съдът не е отменил нормативните документи, с които тя е въведена

Нов изблик на чувства - отрицателни за някои и, оказва се, неоснователно радостни за други, предизвика решение на Върховния административен съд от сряда. Според него съдът отказва да отмени цялата заповед на кмета Иван Портних, регламентираща забраната за движение на коли в известната като "Салтанат" част от Приморския парк. В същото време магистратите приемат доводите на колегите си от Варна за спиране на предварителното изпълнение на т. 2 от заповедта, в която именно се казва, че е забранено по алеите да има коли. 

Десетки жалби на собственици на имоти в парка заляха Варненския административен съд в последните месеци. Всички те настояват, че не могат да ползват имотите си без да им е осигурен достъп с автомобил до тях. Заповедта на кмета беше оспорена и от областния управител Иван Великов, който се позова на конституционното право за достъп до частните имоти. По никоя от жалбите досега съдът не се е произнесъл по същество. Няма решение, в което на базата на действащите закони в страната и нормативната уредба на Община Варна той да определя да или не на колите в Морската градина.

"Заповедите на кмета Иван Портних за забрана на движение на коли в Морската градина продължават да са в сила и полицията ще продължава да глобява нарушителите", категорична е Пламена Маринова, зам.-кмет по правните въпроси. Двете заповеди на Иван Портних само регламентират отговорностите на различните институции по отношение на реда в Морската градина, а не налагат забрана за движение, обясни Маринова. Забраната се съдържа в Наредбата за обществения ред във Варна, която е в сила вече 6 години и не е била обжалвана. Именно тази наредба регламентира, че по алеите не се допускат коли. Маринова припомни, че в актовете, които полицията издава, се цитира именно Наредбата като основание за наложеното наказание. Че оспорваните от недоволните собственици маршрути са алеи, а не улици пък е записано в Кадастралната карта на Приморския парк, приета през 2007-а година и необжалвана в законовия за това срок.