Свикват щаб за грипа и във Варна

Животът

24-01-2014, 16:38

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

В понеделник решават за обявяването на епидемия

Регионален щаб за борба с грипната епидемия ще бъде свикан в понеделник, научи varna.utre.bg. В него представители на Регионалната здравна инспекция, областна администрация, общината, болниците и поликлиниките, Регионалния инпекторат по образование ще анализират информацията за покачващия се непрекъснато брой на болните в града и областта. Това е органът, който може да вземе решение за обявяване на грипна епидемия, която да спре плановите операции, свижданията и консултациите в болниците, да затвори всички детски градини, ясли и училища, да преустанови извънкласните занимания на децата.

В момента има затворени само 4 училища - по едно във Варна (ОУ "К. Арабаджиев"), Дългопол, Константиново и Провадия, където отде днес до 29 ануари учениците от СОУ „Димитър Благоев” са в грипна ваканция.

Ако заболеваемостта продължава да се движи между 15 и 17% в училищата в града в грипна ваканция ще излизат само отделни училища. Засега шанс за това във Варна има в СОУ „Любен Каравелов“, ОУ „Ангел Кънчев“, ОУ „Отец Паисий“ и СОУ за деца с нарушено зрение „Д-р Иван Шишманов”..

Въпреки че общата заболеваемост не надвишава 30% от броя на децата в останалите училища, родители и ученици масово се оплакват, че в стаите са останали едва половината от класовете, а занятията продължават. По-големите ученици пък идвали на училище болни заради оформянето на оценките за края на срока. Това обърквало сметките за статистиката на заболеваемостта и само обявяването на грипна епидемия може да затвори порочния кръг и да спре разпространението на заразата.

Окончателните данни за заболеваемостта през тази седмица, според които ще решава щабът, ще бъдат обобщени в неделя. В края на миналата седмица заразени са били 130 на 10 000 жители. Епидемия се обявява при 180 на 10 000. Най-засегнати в момента във Варна са децата от 0 до 14 години.