Светът бойкотира властта в Киев

Новините

24-01-2014, 06:14

Снимка:

Ройтерс

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Давос отпрати премиера Микола Азаров, провалят се срещите му с МВФ и СТО

Светът настръхна срещу насилието в Киев, което вече взе първите си жертви. Петима души намериха смъртта си на ул."Грушевски". Според властите обаче убитите са трима, единият от които е 25-годишен анархист от Беларус. Пролятата кръв стресна международната общност, която изпрати послание към Киев, обявявайки му бойкот на Икономическия форум в Давос.

Заради кървавото смазване на проевропейските протести в украинската столица режимът в Киев започна да изпада в изолация. Световният икономически форум в Давос оттегли поканата си към украинския премиер Микола Азаров, който трябваше да говори днес пред представители на 100 държави. Решението на организаторите, което на практика лишава Азаров от право на участие във форума, е взето заради нарастващото насилие в Киев и безредиците, взели няколко жертви.

Действията срещу украинския премиер са доказателство за засилващата изолация на управлението на президента Виктор Янукович, което отказва да поеме отговорност за гибелта на антиправителствените демонстранти. Азаров, който според осведомени източници вече е пристигнал в Швейцария, обвини опозицията за смъртта на протестиращите. Прессекретарят на форума в Давос отказа да коментира случая. Говорителят на Азаров пък обяви пред журналисти, че информацията за бойкот на премиера в Давос не отговаря на истината. "Ще работим съгласно програмата. Министър-председателят ще проведе всички планирани срещи, а вероятно ще има и непланирани", каза Виталий Лукяненко.

Първоначално програмата на Азаров в Швейцария предвиждаше срещи с директора на Международния валутен фонд Кристин Лагард и с председателя на Европарламента Мартин Шулц. Премиерът трябваше да разговаря и с председателя на Световната търговска организация, както и с шефовете на компаниите "Шел" и "Арлсберг". Заради бойкота обаче тези срещи ще се провалят.

В конфузна ситуация в швейцарския курорт изпадна и друг представител на украинското правителство. Вицепремиерът Юрий Бойко се озова под обсадата на обезпокоени западни ръководители. Неофициално заседание, на което трябваше да се обсъжда икономическото бъдеще на Украйна, се превърна в емоционален разбор на украинската политическа криза. Срещата започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите от протестите в Киев. 

В Давос бе поканен и опозиционният лидер Виталий Кличко, който отмени визитата заради среща с президента Янукович с надеждата да сложи край на насилието.

Реакция имаше и от други европейски лидери. Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу призова украинския президент Виктор Янукович незабавно да предприеме разговори с опозицията и всички необходими действия за успокояване на обстановката в страната. Барозу е изразил дълбока загриженост от проявите на насилие, включително срещу журналисти, както и от съобщенията за изчезнали хора. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че очаква украинското правителство да гарантира основни права, конкретно възможността за провеждане на мирни демонстрации, да защитава живота на хората и да не се употребява насилие, предаде АФП.