275 лева глоба за отсъствие от сесия, 110 - за комисия

Мисия Варна

23-01-2014, 17:35

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Варненските съветници също вдигат заплатите си, затягат дисциплината със санкции

След като на 21 декември 2013 г. Народното събрание гласува, че заплатата на общинските съветници могат да бъдат до 70% от заплатата на шефа на ОбС, и варненският парламент ще гласува нови възнаграждения. Очаква се на следващата сесия общинските съветници да приемат бъдещите им заплати да станат 1100 лева. Това вече сториха колегите им в столицата и още десетина от големите градове в България.

Досега всеки от местните избраници получаваше символичните 136 лева - 30% от средната заплата в общинската администрация. Преди това решение, взето през септември 2012 г., те взимаха по около 350-400 лева - 70% от средното възнаграждение на чиновниците за предходния месец.

С приемането на новите заплати, обаче, ще бъдат въведени и финансови санкции за затягане на дисциплината в Съвета. "От общата сума, която бъде гласувана, ще се приспадат пари при отсъствия от заседания на комисии или от пленарни сесии", заяви председателят на местния парламент Иван Луков.

Всеки съветник е задължен да участва в поне 2 постоянни комисии към Общинския съвет (на тях подробно се обсъждат всички ресорни предложения - на кметската администрация, граждани или организации, които по-късно с гласуване се приемат или отхвърлят на сесия). Повечето от съветниците обаче членуват в поне 3 постоянни и 1 временна комисии. Всяка от тях има поне по 1, а често и 2-3 заседания месечно. Случва се те обаче да пропадат, заради масово отсъствие на членовете им. Още по-често решенията се взимат от 5-6 съветници - на ръба на кворума. С новите правила пропускане на заседание на комисия, без значение дали е временна или постоянна, ще се наказва с 10% от заплатата. Закъснението за заседание (по правилник присъстващите чакат 20 минути, ако няма кворум) е 5%.

Проблем с кворума често има и по време на пленарните заседания (така наречените сесии). Обикновено в залата присъстват 38-40 избраници от общо 51 (на практика в момента в съвета има 48 души, тъй като Веселин Марешки изтегли тримата си представители миналата пролет). Отсъствието от сесия на този или онзи съветник, често се използва като тактика за блокиране на някое решение, а понякога - в знак на протест, напуска цяла група (най-често това се случва на БСП). Сега тази практика би трябвало да намалее след като за всяко отсъствие глобата ще е 25% от заплатата или около 275 лева. На месец, обикновено, се провежда по едно пленарно заседание. Санкцията е в сила и ако съветник реши да си тръгне преди края на заседанието - също често срещана практика сега.
Кворум често липсва и за отделните гласувания въпреки достатъчния брой регистрирани съветници в началото на заседанието. Понякога това е умишлено, друг път поради липса на дисциплина. Сега санкцията от 275 лева ще се налага и за всеки от тях, участвал в гласуването на по-малко от 80% от точките в дневния ред.

Отпада и допълнителният бонус за членовете на съвета, които досега имаха право да осребряват фактури за разходи, свързани с дейността им - до 750 лева на месец. Според справка в канцеларията на местния парламент никой от съветниците досега не се е възползвал от тази екстра. 90% от тях не ползвали и безплатните си карти за градския транспорт.

Новите заплати в Общинския съвет ще костват около 600 000 лева годишно на местния бюджет. Засега идеята не е минала обсъждане на комисии. Това обаче трябва да стане преди следващата сесия в средата на февруари.