Грипна ваканция! Засега само в "Арабаджиев"

Животът

23-01-2014, 23:29

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Учениците остават у дома до сряда

Първото училище във Варна с грипна ваканция вече е факт! Със заповед от 18 часа днес официално са разпуснати учениците в ОУ "Константин Арабаджиев". Те ще се върнат в клас след 5 дни - следващата сряда. Още сутринта днес шефът на образователната дирекция в Общината Лилия Христова обяви, че 37% от децата са болни и ръководството на школото е внесло искане за разпускане на учениците. Още вчера родители алармираха, че отсъстват и много учители. Поради тази причина второкласниците учели в слети паралелки - по 2 класа в час.

От днес до 28 януари включително във ваканция е и ОУ „Св. Климент Охридски“ в село Константиново. В СОУ „Св. Климент Охридски” в Дългопол грипната ваканция започна още във вторник.

Прекъсването на учебните занятия става по предписание на Регионалната здравна инспекция, която обобщава резултатите, подадени от директорите и информира Регионалния инспекторат по образование кое училище трябва да бъде затворено. Това става, ако над 30% от децата са болни.

Близо до критичната граница - с 25% заболеваемост, са още 3 училища във Варна: СОУ „Любен Каравелов“, III ОУ „Ангел Кънчев“ и ОУ „Отец Паисий“, съобщи д-р Божанка Георгиева, шеф на РЗИ-Варна.

Продължава да е сериозен проблемът с грипа и в Руското училище. Там са болни по-малко от 10% от децата, но няма кой да им преподава. 12 учители са болни и в час вместо тях влизат наетите 5 външни лектори по химия, немски, руски, математика и начален учител.

Учители споделят обаче, че много от родителите не водят децата си на лекар при симптоми на вируса. Те предпочитат да ги лекуват сами и да не ги излагат на допълнителни зарази по коридорите на поликлиниките. Това намалявало процента на официално болните и статистиката не показва реално броя на заболелите. Друг проблем бил краят на срока - много деца идвали болни на училище, за да бъдат изпитани за по-висока оценка. В пълна сила това важало за седмокласниците.

Тази година кметът и общината нямат правомощия да налагат грипна ваканция за целия град. В Бургас това стана с решение на Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания, ръководен от един от зам.-областните управители.