Флотът се отчете: Хеликоптер "Пантер" спасил пострадал на море

Мисия Варна

23-01-2014, 17:26

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Десетки невзривени боеприпаси са унищожили от ВМС през 2013-а

Хеликоптер "Пантер" от авиобаза "Чайка" е участвал в реална операция по търсене и спасяване на море през изминалата година. Това стана ясно от годишния анализ на бойната подготовка и дисциплината във флота за 2013-та, проведен в Щаба на Военноморските сили. 

Десетки морски и артилерийски невзривени и опасни боеприпаси са обезопасили групите за разузнаване и обезвреждане на ВМС през изминалата година. Дейността на групите за обезвреждане е в изпълнение на мисията по принос към националната сигурност в мирно време, отчетоха още военните.

Изводите от дейността на Военноморските сили са, че Щаба и подчинените военни формирования са изпълнили всички поставени задачи, съобщи началникът на Щаба на ВМС капитан І ранг Коста Андреев. Повишени са знанията и уменията на основния команден състав по познаване и прилагане на основните нормативни и стандартизационните документи. Успешното са планирани и проведени тактическото учение на Военноморска база – ВМС; двете компютърно-подпомагани командно-щабни учения – на противоминна тактическа група и тактическа група патрулни кораби; националното военноморско учение с международно участие "Бриз 2013" и командно-щабно учение "Морски щит 2013". Сертификацирана е фрегата "Верни", която е част от декларираните сили за участие в операции и мисии на НАТО.

Военноморските сили дадоха своя принос в мисия на Българската армия Подкрепа на международния мир и сигурност с успешното участие на фрегата "Дръзки" в операцията на НАТО в Средиземно море "ACTIVE ENDEAVOUR" като част от състава на постоянната военноморска група на НАТО в Средиземно море.

Корвета "Решителни" и базов миночистач "Прибой" участваха в двете активации на оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR, която е международна инициатива на страните от Черноморския регион. Офицери от флота участваха във военноморската операция на Европейския съюз за възпрепятстване, предотвратяване и възпиране на пиратските действия и въоръжени грабежи край бреговете на Сомалия ATALANTA и антипиратската операция НАТО в Аденския залив OCEAN SHIELD", завърши експозето си началникът на Щаба.

Данните бяха представени пред командира на ВМС контраадмирал Румен Николов, заместникът му комодор Димитър Денев, командира на Военноморска база комодор Митко Петев, представители на Съвместното командване на силите и командирите на военни формирования.