Варна готова за "Тол Шипс"

За първи път ще участват четири руски ветрохода, събрани на едно място и кораб - участник от Пакистан

Варна е подготвена да посрещне международната регата "Тол Шипс" през 2014 г. Това са изводите на инспекторите по подготовката, които дойдоха в морската столица. За инспекцията пристигнаха четирима представители на  STI(Sail Training International) – Питър Нюъл, гл. съдия; Робин Снаук Хургрьоне, ръководител на регатата; Гуин Браун, търговски директор и Сали Титмус, мениджър "Маркетинг и комуникации".

"Идваме във Варна за втори път за да проверим как се движат нещата. Отчитаме много добър прогрес в подготовката, в сравнение с преди няколко месеца. Разбира се има още неща за вършене, но Варна е на правилния път и в крак с графика в подготовката на голямото събитие", коментира председателят на регатата Робин  Хургрьоне. 

"Нашата основна задача е да организираме състезание, които да събере на едно място екипажи и граждани от различни националности. Във Варна ще дойдат кораби от 12 различни страни. На проведените срещи вчера и днес стана ясно, че всичко до този етап е организирано чудесно, така че аз не се съмнявам в перфектното изживяване в края на месец май", допълни Хургрьоне.

Престижното събитие ще се проведе под патронажа на президента Росен Плевнелиев и в присъствието на редица високопоставени гости.

"Ще имаме една прекрасна флотилия от кораби. За първи път ще участват четири руски ветрохода, събрани на едно място. За първи път ще имаме и кораб - участник от Пакистан, което ще направи състезанието достатъчно шарено", посочи Питър Нюъл, главен съдия на регатата

"Много се радвам, че подготовката на регатата навлезе в своя последен етап. Очакваме в нея да вземат участие около 35-40 плавателни съда, като към всеки един от тях плават допълнително по още няколко по-малки кораби от клас B, C и D. Очаква се общата численост на екипажите да надхвърли 1500 души", съобщи кап. Тома Томов, председател на Организационния комитет по подготовката на домакинството на Варна.

До този момент община Варна е отпуснала за провеждането на регатата 125 000 лв.Идеята е да бъдат привлечени компании, които да осигурят рекламно финансиране.