Грипът поваля 2 000 000

Новините

23-01-2014, 06:20

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

В София епидемия има, ваканция - не, Варна е на прага

Два милиона българи може да бъдат повалени от грипа тази зима. Вирусите, които вече разболяват по над 1000 души на ден, са АH3N2, "Виктория" и АH1N1. Последният, който е популярен като свински грип, е и най-опасен. 
Очакваното застудяване няма да пресече заразата, коментира епидемиолог номер 1 Ангел Кунчев. Затворените помещения с много хора като молове, кина, кръчми са идеална среда за разпространение на вирусите. За да се предпази, човек трябва да носи маска.
Епидемия бе обявена и в София вчера. Плановите операции, свижданията в болниците и женските консултации са прекратени за 7 дни. Учениците обаче засега се разминават с принудителната ваканция, защото болните са по-малко от 30%.

София е под карантина за седмица, съобщиха от здравното министерство. Женските консултации, плановите операции и свижданията в болниците са прекратени за 7 дни. Учениците обаче засега се разминаха с грипната ваканция. Въпреки че столичната здравна инспекция препоръча на образователния инспекторат да затвори школата, това още не е факт. Причината е, че болните са по-малко от 30% от всички ученици. Тепърва образователните власти ще гледат колко още от децата ще се разболеят, за да преценят дали да отменят занятията. Новината за епидемията хвърли родители в шок. Част от тях решиха от днес да спрат децата си от училище. Според тях просветният инспекторат не бърза да обяви грипна ваканция, за да могат децата да завършат нормално първия срок.
Освен столицата епидемия има и в София-област. След седмица карантина от Бургас обявиха, че са овладели вируса. На прага обаче са още 4 области - Варна, Враца, Монтана и Ямбол, казаха от здравното министерство. Високи са нивата на болните и в Благоевград, В. Търново, Добрич, Ловеч, Сливен, Стара Загора и Русе. През миналата седмица са се разболели от грип 6454 души. Това е с 1000 повече в сравнение с предходната, отчитат от здравното ведомство. Най-много са заразените деца до 4 години. При тях заболеваемостта е 643,32 на 10 000. След тях се нареждат учениците до 14 години, където нивото е 435,89 на 10 000. По-малко боледуват по-възрастните, тъй като те имат по-изграден имунитет. Основният вирус, който ни разболява, е АH1N1 или свиниският грип. Жертви обаче взема и щамът АH3N2 или "Виктория".