Грипът остави варненско школо без учители

Животът

22-01-2014, 17:48

Снимка:

n/a

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

12 от учителите в Руското училище са болни

Въпреки, че във Варна все още няма обявена грипна епидемия, едно от училища в града е заплашено да спре заниятия, заради болни учители. Това съобщи пред Varnautre.bg шефката на дирекция "Образование" в общината Лилия Христова. 12 учители от Руското училище "А. Пушкин" са в болнични и няма кой да ги замества. "В момента най-сериозен е проблемът там, защото вече няма кой да замества отсъстващите учители", коментира Христова. 

Тя уточни, че заболеваемостта в детските градини във Варна е 24%, а сред учениците - 14%. За да бъде обявена епидемия, трябва 30% от децата да са болни. По думите на образователната директорка цифрите не са съвсем точни, тъй като много родителите дори при най-малко неразположение на отрочетата си ги задържали в къщи и вместо болнични, представяли бележки за отсъствие по семейни причини. 

Обявяването на грипна ваканция ще става вече с решение на директорите на училищата, а не както досега със заповед на кмета на общината, съобщи още Христова. С новата методология всяко школо само за себе си ще обявява грипна ваканция. При наличие на 30% болни ученици, директорите ще подават данните в Регионалната здравна инспекция. РЗИ от своя страна ще праща информацията в Регионалния инспекторат по образование, от където със заповед ще прекратяват учебните занимания за всяко конкретно школо.