Социалните жилища във "Възраждане" не са за роми и бежанци

Осигуряването на подслон е по-важно от засаждането на три дървета, коментираха от НПО-тата

Нова среща за строителството на социалните жилища във "Възраждане" инициира община Варна. "Готови сме да обсъдим отново всички ваши конкретни искания, свързани с проекта за изграждане на социалните жилища във "Възраждане. Готови сме на диалог, защото реализирането на проекта ще доведе до качествена промяна на живота на много хора от различни социално уязвими групи". Това обяви зам.-кметът д-р Лидия Маринова по време на среща с представители на Инициативния комитет на хората от "Възраждане".

На нея присъстваха и зам.-кметът по европейските въпроси Бисер Младенов, главният архитект на общината Петър Йорданов, експерти по социално дело, както и представители на различни социални институции и неправителствени организации - от Съюза на инвалидите, Националното сдружение на сираците в България, дом "Гаврош", "SOS семейства в риск", фондация "Вяра, Надежда, Любов", омбудсманът на хората с увреждания Веселина Стоилова,отец Василий Шаган и др. 

"Инициирах тази среща заради много спекулации, свързани със социалните жилища, които евентуално ще бъдат построени във "Възраждане". Казвам евентуално, защото все още очакваме одобрение от министерството. Вървят слухове, че там ще бъдат настанени само роми от "Максуда" и "Гъбена махала“, както и бежанци. Държа да подчертая, че това е пълна манипулация! Тези социални жилища са по проект за социално уязвими рискови групи. Да, в заданието на проекта са включени и малцинства – не повече от 2 – 3 семейства, стига да отговарят на изискванията, но това категорично няма да бъдат роми от съборени жилища в "Максуда" и "Гъбена махала".

"Хората, които ще бъдат настанявани в тези апартаменти, ще бъдат подбирани по специални критерии. Предлагаме представители от вашия инициативен комитет също да присъстват при одобрението на кандидатите за настаняване“, заяви д-р Маринова. Тя допълни, че проектът е с европейско финансиране, на стойност 3 800 000 лв. и строг контрол при реализацията. "Варна има възможност да работи за социализацията на тези хора – с увреждания, със социални проблеми, защо да не го направим?“, попита тя.

"Според Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на общинския парцел, предвиден за социалните жилища, се предвижда построяването на сгради. Когато се правеше публичното обсъждане на този план, нямаше нито едно заведено дело срещу община Варна, свързано с парцела. В района има предвидено място и изграждане на парк, планира се реконструкция на прилежащата инфраструктура в района на ул. "Алипиев" и ул. "Феликсова". Всеки има право да протестира, но аз не искам целенасочено да се разпространяват неистини с цел заблуда на обществото", коментира д-р Лидия Маринова.

Представителите на Инициативния комитет, който е против изграждането на социалните жилища, контрираха, че искат на мястото на бъдещата кооперация да има парк, а в района да бъда изградена нова улична инфраструктура. "Теглили сме кредити за нашите жилища, коректни данъкоплатци сме, искаме децата ни да играят в зелени градинки“, казаха те.

"Според ОУП община Варна притежава само два имота на тази територия. Единият е определен за строителство на жилищни сгради, а другият – за изграждане на парк. Ако община Варна направи паркоустройствен план за парцела, предвиден за парк, ние поемаме ангажимент цялата компенсаторна програма за залесяване на общината да бъде насочена към този район“, каза Петър Йорданов, главен архитект на Варна.
В подкрепа на проекта се обявиха всички представители на неправителствените организации, според които осигуряването на подслон за хора с увреждания, със здравословни проблеми и нисък социален статус, е въпрос на цивилизационно отношение. Отец Шаган настоя за диалогичност и призова енергията на протестиращите да бъде впрегната в отстояване на правата им, но без да засягат правата на други хора. "Осигуряването на подслон е по-важно от засаждането на три дървета“, коментираха от НПО-тата.

На финала двете страни се договориха за нова среща, на която да бъдат обсъдени конкретните искания на живеещите във "Възраждане", свързани с изграждането на облагородяване на района. „Ще излезем със становище, след като проведем разговори с хората, които представлявам“, заяви Тодор Петров, председател на инициативния комитет.