Гигантски Гришо взе сет, но загуби от титана Рафаел Надал

Григор Димитров отстъпи след 6:3, 6:7, 6:7, 2:6 от испанеца

На 22 години Григор Димитров е фантастичен тенисист с огромно бъдеще. Рафаел Надал пък е настоящият титан на корта! В епичен четвъртфинал на Аустрелиън Оупън испанският тореадор спечели с 3:6, 7:6, 7:6, 6: срещу Гришо. Още една победа на сметката на Надал срещу Димитров. Нашият се закани, че този път ще е различно. Беше прав! Такава игра, каквато Гришо показа, е присъща само на най-големите в корта. Ако имаше малко по-силна психика и късмет, резултатът можеше да е съвсем различен. България трябва да е горда със своя Григор, както бе малката агитка, неспираща да подкрепя Гришо и надвикала много повече испанци в Мелбърн. Той за първи път е на четвъртфинал, а по всичко личи, че това е само началото на една голяма кариера. Не беше писано победа №100 във веригата АТР да е срещу великия Надал.
Ето какво се случи в двубоя на централния корт в Мелбърн!

Димитров започна шампионски четвъртфинала срещу номер 1 в света. Българската звезда мина като валяк през смятания за непобедим испанец - 6:3. Гришо проби Надал още във втория гейм. И не позволи нито веднъж Рафа да стигне до точка за пробив. От началото на турнира испанецът не беше губил нито един сет, пише Труд.

Под мощните скандирания на родната агитка в Мелбълн Гришо правеше ас след ас. По такъв виртуозен начин направи и последната си точка в първия сет.

Втората част започна с предимство на Надал. Испанецът проби Гришо още на старта. Но българската ракета веднага отвърна на удара. Помогна му и Рафа, който в един гейм направи три двойни грешки. Започна здрава битка, в която и двамата тенисисти печелиха своите сервиз геймове. Два пъти Григор трябваше да сервира, за да остане в мача и показа желязни нерви. Нито един от двамата не допусна нов пробив и се стигна до тайбрек.

Там изневери най-тежкото оръжие на Гришо. Той сервира първи и направи двойна грешка. Това се оказа достатъчно на Надал, който спечели тайбрека със 7:3.

Третият сет започна с размяна на по един гейм. И отново Надал успя да пробие Димитров. След това задържа преднината си до 4:2. Тогава обаче Гришо каза своята дума. Отвърна на пробива с помощ от испанеца, който направи двойна грешка. И отново се зареридах равностойни геймове. Докато при 6:5 за Димитров нашият пропусна сетбол. Дойде време за втория тайбрек в четвъртфинала. В него пак Надал първи направи минипробив, след като взе уникална точка, при която двамата опитваха да се прехвърлят успешно и накрая първият в света надделя. Димитров успя да върне пробива при 4:3, но веднага допусна втори и 5:3 за Рафа. Нервите бяха изпилени до червено. Дори за велик играч като Надал, който допусна българинът да направи 5:5. И не само - още един минипробив и още един сетбол за Григор! Но след страхотен сервиз Димитров направи огромна грешка от напрежение и резултатът отново стана равен - 6:6. Време за реванш - Григор атакува мощно и стигна до трети сетбол. Само че Надал също показа зъби и изравни при свой сервиз. Рафа спечели и втория си сервиз, с което стигна до първи сетбол в мача при 8:7. Ужасно груба грешка на Григор и втори сет за Надал - 9:7.

Двата фатални пропуска очевидно спряха полета на Димитров. И в четвъртия сет нашият въобще не успя да се противопостави на Надал. Загуби първия си сервиз гейма и Рафа поведе с 4:1. Все пак Гришо стисна зъби и направи 2:4. Но очевидно беше, че силите не стигат. А Надал демонстрираше своята невероятна издържливост - гонеше всяка топка все едно мачът току-що е започнал. И безпроблемно стигна до 5:2, без да допусне нито точка на Гришо. И при новото сервиране на Димитров испанецът не спираше и след 3 часа и 35 минути стигна до мачбол. Но победата не трябваше да е лесна - Димитров парира първия. За съжаление веднага се стигна до втори, но Гришо бе непоколебим - още веднъж равенство. И мощно "Българи юнаци" от трибуните. Само че Рафа е Рафа и веднага атакува за трети мачбол, отишъл при първите два - в аут. Гришо обаче загуби сила и по подобен начин изкара топката далеч зад линията. Този път шанс нямаше. Димитров сбърка отново и Надал е победителят.

Веднага след края Рафа отиде и прегърна по-младия българин. Потупа го по рамото и започна да му говори. Очевидно вече чака следващия мач срещу Гришо, който се очертава като един от новите му конкуренти на корта.