Корпоративна банка купува "Креди Агрикол България"

Парите

22-01-2014, 05:47

Снимка:

Велко Ангелов

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Договорът за продажба е подписан във вторник

Френската Credit Agricole е подписала във вторник договор за продажба на българското си поделение "Креди Агрикол България". Това потвърждават пред "Капитал Daily" няколко независими източника, като се очаква официалното съобщение да бъде обявено в сряда. Купувач е Корпоративна търговска банка, а цената на сделката не е ясна на този етап. КТБ е публична компания и би трябвало да я обяви пред акционерите си.

Практиката с публични компании в България обаче показва, че това невинаги се случва. Така поредна западна банка се изтегля от пазара, а активите й се купуват от местен инвеститор. Според източниците на "Капитал Daily" КТБ, която основно е позиционирана в корпоративния сегмент, планира навлизане на пазара на банкиране на дребно и покупката на "Креди Агрикол" ще й осигури тази платформа.

В последните няколко години поделението на френската банка активизира дейността си в предлагане на услуги и продукти на домакинства и малки и средни предприятия.

За окончателно финализиране на сделката е необходимо купувачът да получи разрешения от БНБ и от Комисията за защита на конкуренцията. След подписване на предварително споразумение за покупка купувачът е длъжен да подаде в "Банков надзор" уведомление, както и да поиска разрешение за придобиване.

"Креди Агрикол България" е една от малките банки на българския пазар - на 21-во място по размер на активите (сред 30 банки и клонове на чужди банки). Пазарният й дял е малък въпреки плановете на собственика й за развитие, обявени преди пет години. По последни данни към края на септември 2013 г. балансовото й число според отчета й в БНБ е 489.4 млн. лв., а собственият капитал - 31.5 млн. лв.

От 2008 г. банката е на загуба, като и за деветте месеца на миналата година финансовият й резултат е отрицателен – близо 11 млн. лв. Според информацията в интернет страницата на банката тя има 18 офиса общо в София и страната (по един във Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Варна, Бургас, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Благоевград).
КТБ към момента е четвърта по големина в сектора според размера на активите й - 6.7 млрд. лв. към края на септември 2013 г.

Коя е "Креди Агрикол България"

"Креди Агрикол България" е малка, но има дълга история на българския банков пазар. Предшественик на банката е създадената през 1994 г. Българска инвестиционна банка. Нейни основатели тогава са Европейската банка за възстановяване и развитие, група български банки и други акционери. През 1998 г. Emporiki Bank, Гърция, придобива контролния пакет акции, а през 2003 г. гръцката банка става едноличен собственик.

През 2007 г. френската Crédit Agricole Group придобива контролния пакет акции на Emporiki в Гърция и така българското поделение става част от групата на френската банка. И след сделката обаче банката тук продължи да се възприема като гръцка. През пролетта на 2008 г. новият собственик в Гърция обяви петгодишна стратегия за развитие на поделенията в България, Румъния и Албания. Тогава банкирането на дребно - разработване и предлагане на продукти и услуги за домакинствата, и развитието на продукти и услуги за малки и средни предприятия бяха поставени като основен акцент в развитието на българското поделение, както и разширяване на клоновата мрежа. През последните няколко години банката наистина активизира дейността си в тези направления.

През лятото на 2012 г. последва ново преструктуриране в собствеността на върха, което имаше последици и за дъщерните банки в региона. Credit Agricole придоби директно 100% от капитала на поделенията си в България, Румъния и Албания и след това продаде Emporiki на Alpha Bank.

Тогава от Credit Agricole посочиха, че това е последната стъпка от процес на интегриране, разработен от началото на 2009 г. Целта му според банката беше заздравяване на връзките между Crédit Agricole и дъщерните дружества от групата и пряк достъп до финансиране от френската централа. Изглежда обаче връзките не са станали чак толкова здрави, след като по-малко от две години по-късно банката се продава.