Съдът нареди на съвета първо да обсъди референдума за Морската

Мисия Варна

22-01-2014, 00:11

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Проверката на подписите, при която 17 513 се оказаха фалшиви, трябвало да е след това

Варненският административен съд задължи председателя на Общинския съвет Иван Луков да уведоми местния парламент за подписката на Инициативен комитет за произвеждане на местен референдум за Морската градина и крайбрежната зона на Варна. В срок от 3 дни след получаване на решението на съда той трябва да определи водеща комисия за обсъждане на подписката и да насрочи заседание на общинския съвет в срок до един месец.

Подписката беше предадена на общинския съвет на 29.04.2013 г. След това, на 30 април 2013 г., тя е изпратена на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване” при МРРБ. Проверката на подписката е приключила с протокол от 07.06.2013 г., съгласно който са били проверени 32 367 записа, от които 14 854 коректни и 17 513 некоректни.

С писмо от 18.06.2013 г. председателят на Общинския съвет във Варна е изпратил на инициативния комитет копие от протокола на ТЗ „ГРАО” и е дал едномесечен срок за отстраняване на констатираните нередности.

Всички тези факти съдът приема за установени "от фактическа и правна страна", се казва в решението. Според магистратите обаче "инициативният комитет не е отстранил никакви нередности, тъй като нито в писмото на председателя на Общинския съвет, нито в протокола на ТЗ „ГРАО” нередностите не са били конкретизирани, било по номер в подписката, име на лицето и т.н. Нередностите не са били конкретизирани и след, като инициативният комитет е поискал от председателя на Общински съвет да ги посочи".

Според съда обаче тогавашният председател на съвет Николай Апостолов е трябало или да прекрати процедурата по внасяне на предложение за провеждане на референдум, или да уведоми общинските съветници за постъпилата подписка, да определи водеща комисия за нейното обсъждане и да насрочил заседание на общинския съвет. Тези действия той е трябвало да предприеме едновременно с началото на проверката на подписите, а не след приключването й.

Припомняме, че референдумът беше планиран от Инициативния комитет с два въпроса: "Да достига ли паркът „Морска градина” до морето, като включва изцяло крайбрежната зона от ската до морския бряг”? и "Да бъде ли крайбрежната зона на град Варна пракова зона за отдих с обекти за хранене, спорт, атракции и развлечения, но без жилища, ателиета, офиси, молове, хотели, казина, конгресни центрове и яхтени пристанища?" Той не касае широко дискутираният в момента въпрос "за или против движението на коли в парка".

По закон, ако събраните подписи са над 1/20 от броя на избирателите на последните избори, Общинският съвет е задължен да обсъди публично предложението и да излезе с решение. Ако те обаче надвишават 1/10 от избирателите, Общинският съвет е задължен направо да вземе решение за провеждане на местен референдум. Ако се стигне до референдум, неговата валидност ще бъде зачетена при участие на над 50% от избирателите на последните избори.

Заради датата, на която Инициативният комитет е получил протокола на "ГРАО" - 18.06.2013 г., съдът е поискал от Общинския съвет данни за броя на избирателите на последните два вота във Варна. Според избирателните списъци за вота за народни представители на 12 май 2013 г. избирателите в Община Варна са били 302 925 души, а за частичен избор на кмет на 30.06.2013 г. - 290 591 души.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните пред Върховния административен съд.