720 варненци вече платиха данъците си

От НАП напомнят да не чакаме последния момент

720 декларации за облагане на доходите и 1049 за корпоративни данъци са подадени до днес в НАП-Варна. Гражданите, които не само декларират, но и платят задълженията си към държавата до 10 февруари, ще получат 5% отстъпка. Пак толкова е намалението за тези, които използват електронен подпис, но тази отсъпка важи до края на срока за деклариране на доходите - 30 април. Ползва се само едната отстъпка, уточнват от НАП.

Фронт офисът на Териториалната дирекция на НАП във Варна  ще работи с плаващо работно време - без обедна почивка до края на данъчната кампания на 30 април. В дните, в които изтичат срокове, гишетата ще обслужват граждани докато има клиенти в салона за обслужване. Въпреки това насърчаваме своите клиенти да не чакат последния момент, предупреждават данъчните.

И тази година декларациите за облагане на доходите се състоят от основно тяло и приложения към него, в зависимост от вида на реализираните доходи. В офиса има определени служители, които дават на клиентите информация кое приложение от подоходната декларация трябва да вземат и попълнят; Допълнителна информация за попълване на декларациите си клиентите на НАП могат да получат и на телефон 0700 18 700 на цената на едни разговор.

Срокът за деклариране на печалбата от 2013 г. за предприятията е 31 март. Данъкът се заплаща в същия срок. 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.) ползват тези фирми, които подадат годишната си декларация по електронен път, с електронен подпис и внесат корпоративния данък до 31 март 2014 г.

Насърчаваме клиентите на администрацията да използват образците, които са публикувани на интернет страницата на НАП – www.nap.bg. Те са в текстови формат, така че могат да се попълват на компютър, обясняват от НАП. Те съветват своите клиенти да си свалят от сайта декларациите с баркод, тъй като така със сигурност няма да допуснат грешка при попълването им. Декларацията се зарежда на компютъра и се попълва офлайн. Подаването на декларация с баркод гарантира на клиентите на администрацията, че няма да допуснат технически грешки, тъй като дължимият данък се изчислява автоматично след попълване на приложенията за различните видове доход. От НАП напомнят също, че изпращането на декларация с баркод предполага и по-бързо възстановяване на надвнесен данък. Това е така защото не се налага допълнителното обработване и попълване на данните от тези декларациите ръчно, тъй като информацията директно се прехвърля от формуляра след сканирането на баркода. Затова от приходната агенция съветват всеки свой клиент, който е декларирал данък за възстановяване, да попълни и подаде декларация за доходите с баркод.  

НАП призовава гражданите и фирмите да използват всички възможности за подаване на декларации. Това може да стане чрез интернет, подписани с електронен подпис, по пощата с обратна разписка, както и срещу входящ номер в 9 пощенски станции.

Заплащането на данъците и осигурителните вноски става само по банков път, с пощенски запис за плащане към бюджета или по Интернет. За улеснение на клиентите в офиса на НАП са разкрити банкови гишета, които обслужват клиентите на администрацията. Заплащането на данък върху доходите от физическо лице на банково гише в офис на НАП е безплатно.

И през 2014 данъчните обещават да положат усилия да спестят на клиентите си време и пари. Мотото на тазгодишната кампания е „Спестете срещите си с НАП“.
Новите моменти в работата с клиентите включват въвеждането на услуга за подаване на декларация за доходите без електронен подпис, само с персонален идентификационен код (ПИК). Това обаче предполага и законодателни промени. До момента НАП Варна е издала 15 355 персонални кода. Получавайки своя ПИК, клиентите на НАП получават достъп до много услуги на НАП, за които не се изисква електронен подпис.

Скоро ще стане възможно и едновременно подаване на осигурителни декларации образец 1 и 6, което ще спести финансов и човешки ресурс на фирмите, както и ще помогне в борбата с осигурителните измами. Това правило има и изключения - самоосигуряващите се лица не подават едновременно двете декларации. те обаче от тази година  могат да посочат, че плащат определени задължения за осигурителни вноски за ДОО, независимо от това, че имат по-стари задължения например за данъци. За да бъде отнесено плащането  за осигурителните вноски за ДОО, самоосигуряващите се лица, задължително трябва да подадат писмено заявление в офиса на НАП по постоянен адрес преди парите да бъдат наредени по сметките на НАП.

И тази година НАП изисква само два документа, за да се ползва облекчението за млади семейства. Това са документ от банката, предоставила кредита, за направените лихвени плащания през 2013 г. и декларация от другия съпруг, че няма да ползва облекчението, която е част от самата годишна декларация).

Данъчното облекчение за млади семейства се ползва като сумата от годишните данъчни основи се намали с направените през 2013 г. лихвени плащания върху първите 100 000 лв. от ипотечен кредит.  Важно е да се знае, че със сумата на лихвените плащания не се намалява дължимия данък, а само сумата на годишната данъчна основа.

Всички данъци и осигурителни вноски (с изключение на тези за допълнително задължително пенсионно осигуряване) се плащат по една единствена банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълват само два кода за вид плащане - 11 11 11 (за плащания за данъци и осигуровки) и 58 11 11 (за плащания за ДЗПО). Не е необходимо и попълването на изрично основание за плащане, тъй като погасяването на задълженията към хазната става според датата на възникването им.