Идвайте на Острова с подписан договор

Новините

21-01-2014, 06:46

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Не знаем за нашенци, които източват помощи, казва посланик Константин Димитров

В първите седмици на новата година, след падането на ограниченията за пазара на труда във Великобритания, наплив от българи и румънци на Острова няма. Кампанията срещу имигрантите е само медийна истерия и британското правителство не е разтревожено от наплив на източноевропейци, разказа пред "Стандарт" посланикът ни в Лондон Константин Димитров. Оказва се - българите са добре дошли да работят на Острова, стига да са подсигурени с договор и да не разчитат на обещанията на съмнителни агенции за подбор на персонал.

Г-н Димитров, какво беше основното послание, което министър Кристиан Вигенин отправи и получи по време на приключилата си преди дни визита в Лондон по въпроса за българите и очаквания им наплив след 1 януари?
- Първо, беше констатиран обективният факт, че както българското правителство и институции прогнозират, че не се очаква наплив от български граждани след 1 януари 2014 г. Това създаде предпоставка за един изцяло положителен дневен ред на разговорите между министър Вигенин и неговите партньори както в изпълнителната власт, така и в парламента на Обединеното кралство. Второ, бяха договорирани конкретни насоки на взаимодействие по тази чувствителна тема, включително бе препотвърдено намерението на двамата министри на труда и социалното дело да подпишат писмо на намеренията, с което да се улесни сътрудничеството между представители на двете министерства по въпроси като възможна злоупотреба със социалноосигурителната система на която и да е държава и по други аспекти на двустранното ни сътрудничество в социалната област. Третият общ политически извод е, че въпросите, по които ние си взаимодействаме както в рамките на европейския дневен ред, така и по отношение на важни региони от национален интерес - Западните Балкани, Източното партньорство и Близкия изток, са много по-важни, отколкото реакцията на антибългарската кампания, която се разгръща от някои медии и политици, които не са в правителството във Великобритания.

- Това означава ли, че британското правителство не е толкова обезпокоено от идването на българи и румънци, а става въпрос по-скоро за медийна истерия?
- Да, може да се каже, че британското правителство не е обезпокоено, и то препотвърди, че съжалява, че България и Румъния са във фокуса на медийното внимание, че ако има някакви мерки за ограничаване на достъпа на европейски граждани до социалноосигурителната система на Великобритания, то ще бъде по отношение на всички европейски граждани, а не само на българи и румънци. И, второ, че ще бъде направено в съответствие с приложимото европейско законодателство

- Имате ли данни за злоупотреби със социални помощи от страна на българи и колко такива случаи са ви известни? 
- Практически ние нямаме сигнали в тази посока, сигнали, които да са подадени от съответните британски институции, и това не ни изненадва, тъй като повечето българи са тук, за да работят, и са добросъвестни резиденти, постоянно пребиваващи лица, които работят, а не се опитват да излъжат системата, казано по-пряко.

- Имате ли статистика за това колко българи са пристигнали във Великобритания след 1 януари? 
- Нямаме такава информация. По принцип ние не бихме могли да получим тази информация, защото тя не се споделя с нас от граничната агенция на Обединеното кралство, която следи движението на чужденци, които влизат на територията на Великобритания. Но със сигурност няма индикация за повишено присъствие, това е категорично.

- Какво може да се направи по въпроса за спряното финансиране на български студенти? 
- В момента, в който тази дискриминационна мярка бе въведена през есента на м.г., аз реагирах остро пред Министерството на бизнеса, където има министър за университетите, и пред "Форин офис". Заявих, че замразяването на разглеждането на молбите на български и румънски студенти за отпускане на заеми за издръжка е дискриминационна мярка, че според нас верният подход е да се проверява всяка една молба поотделно и тези, които имат право на този тип заеми, да продължат да ги получават, а тези, които нямат право, на индивидуална основа да бъдат отхвърлени. Но тази мярка да се замрази превантивно разглеждането на молби на групи студенти по национален признак е дискриминационна. Получихме потвърждение на правилността на нашата позиция, негласно получихме извинение за начина, по който е извършено това действие, и което е най-важно - уверенията, че през месец януари ще се възстанови разглеждането на молбите на български и румънски студенти, без повече да се прилага този дискриминационен подход. Изчакваме да видим дали, когато дойде краят на януари, британската администрация е изпълнила своя категоричен ангажимент. Този проблем бе поставен в цялата му острота и на срещите на министър Вигенин в Лондон миналата седмица.

- Какъв имидж има България във Великобритания? 
- Аз мисля, че негативните стереотипи, които се насаждат в британската общественост, се споделят от малка група граждани на Великобритания. Иначе България се приема за една държава, която е желана дестинация за туризъм, една държава, чиито граждани работят почтено и допринасят за развитието на британската икономика, една държава, която е надежден партньор в рамките на Европейския съюз. По традиция през последните години това е констатацията на британските институции, което е и най-важното от гледна точка на българската дипломация.

- Правят ли разлика британците между нас и румънците, или ни бъркат?  
- Аз не мога да говоря от името на всеки британски гражданин, но тази крайно неприемлива пропаганда се опитва да говори общо за българи и румънци, което невинаги е прецизно и невинаги отговаря на истината.

- Какво бихте посъветвали и какво трябва да знаят българите, които се готвят сега да отидат в Англия, за да търсят работа? 
- Първо, че действително ще бъде ограничен силно достъпът до социална помощ, особено за тези, които не работят, или тези, които все още си търсят работа във Великобритания. Моята категорична препоръка е да идват само тези наши сънародници, които още от България имат сключен законен трудов договор с британски работодател. И второ, да не разчитат на посредничеството на съмнителни фирми, които могат да ги подведат, да ги поставят в крайно неприятна ситуация и дори да им създадат  проблеми с британските закони.