Станишев ще обикаля страната, Петков аут

Новините

21-01-2014, 06:38

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Ръководството на БСП стяга и национално съвещание във Велико Търново

Червените общински организации масово демонстрират лоялност към лидера на партията Сергей Станишев, научи "Труд". За това свидетелствали провежданите предконгресно общински конференции на БСП.
Според източници от социалистическата партия мощният отлив от АБВ бил истинската причина бившият вътрешен министър Румен Петков да подаде оставка като шеф на областната структура в Плевенско.

Петков е от привържениците на АБВ. Мотивите за оставката му били следните - не било морално хем да подкрепя листа, водена от Ивайло Калфин, хем да му се налага да работи за изборна победа на "официалната" листа на столетницата. Петков обаче остава член на Националния съвет на БСП.
"Имам информация, че е имало натиск върху хора в левицата да останат лоялни на Станишев и да не помагат на Първанов", коментира Петков пред "Труд", но отказа да съобщи имена.
Негови съпартийци обаче твърдят, че Петков напускал, тъй като "получил червен картон" на редица общински конференции в Плевенско, като тези в Левски, Червен бряг и Кнежа. Там била демонстрирана "абсолютна непримиримост" към идеята за втора лява листа. Соцлидерът Станишев бил подкрепен единодушно като водач на листата на БСП.
На 25 януари соцлидерът ще бъде в Бургас. За същия ден са насрочени форумите в още 50 общини. Преди Бургас Станишев ще бъде в Стара Загора. Бившият кмет на града д-р Евгений Желев, който бе на първата пресконференция на АБВ, вече се е дистанцирал от проекта.
Ръководството на БСП стяга и национално съвещание във Велико Търново. На него ще бъдат поканени кметовете от столетницата, но не и Росица Янакиева (Перник) и Людмил Веселинов (Попово), които застанаха зад бившия държавен глава.
В неделя в Пловдив Станишев събра елита на партията, за да обсъдят управлението и вероятността алтернативната листа на АБВ да им дръпне гласове на вота. На сбирката е повдигната темата за отстраняването на Първанов от партията, но по вариант, за който "Труд" първи писа: той да не се изключва, а да се изчака да се задейства член от устава, според който той се "самоотстранява", след като внесе алтернативната листа в ЦИК.