Протестиращи в Киев строят катапулт

Новините

20-01-2014, 18:37

Снимка:

n/a

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пак сблъсъци в Киев, полицията бие наред

Смятат да го използват срещу полицията

Истински катапулт ще е новото оръжие в ръцете на протестиращите в Киев, след коктейлите "Молотов" и камъните. Радикално настроени протестиращи се сражаваха днес с украинската полиция, като само за ден са били ранени над 200 души.

Най-лошите сблъсъци са следствие растящото напрежение след два месеца демонстрации след отказа на Виктор Янукович да подпише пакт за по-тясна интеграция с ЕС.

След цяла нощ на насилие, което е продължило и в ранните часове, хиляди протестиращи днес се завърнали по улиците, въпреки температурата от -10 градуса. Откъртени павета и коктейли "Молотов" валяха изминалата нощ в зоната на полицейските редици, но това явно не е дало ефект. Излязоха кадри на дървена конструкция, силно наподобяваща древен катапулт, с която демонстрантите смятат да противодействат на полицейското насилие. Обливането с вода на минусовите температури, явно не е охладило ентусиазма на протестиращите, които смятат да стигнат до още по-радикални действия.

Срещу тях полицията е употребила гумени куршуми, водни струи, зашеметяващи гранати и водни струи и въпреки това са били подпалени изгорени няколко полицейски автомобила, използвани по-късно за барикади.

Вчера следобед, около 200 000 души бяха изпълнили площад Независимост в Киев и околните улици за нов масов митинг.