Фестивалите във Варна - скучни и клиширани

Мисия Варна

20-01-2014, 17:05

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Липсва прозрачност за финансирането на фестивалите, за които 57% от парите идват от общината

Варненските фестивали са лишени от креативност и в по-голямата им част публиката ги смята за скучни и клиширани. Това показват резултати от проучване, проведено в рамките на проект за наблюдение и оценка на качеството на фестивалите във Варна. Изследването е правено от Любомир Кутин - бивш директор на културата в община Варна. Според данните липсата на нови моменти и постоянно повтарящи се елементи във фестивалната дейност, носи усещане за провинциалност. Кутин изнесе данните с уговорката, че изследването няма претенции да бъде представително.  

По проекта, продължил 6 месеца са изследвани 21 фестивала и са анкетирани 88 специалисти. Като най-престижни са посочени Международният музикален фестивал "Варненско лято", Международният балетен конкурс и Международният театрален фестивал "Варненско лято". След тях са подредени Майския хоров конкурс, Кукления фестивал, "Любовта е лудост" и "Златна роза".

Сред отчетените негативи са сезонната концентрация на събитията, липсата на контрол, слабата координация между отделните фестивали с други общински дейности. Резултатите от проекта сочат още, че във Варна липсва прозрачност за финансирането на фестивалите, за които 57% от парите идват от общината. За сравнение в София общинското финансиране е малко над 30%, уточни Кутин.