Варна само имитира разделно събиране на боклук

Мисия Варна

20-01-2014, 15:10

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Въпреки стотиците хиляди пръснати за образователни кампании, хората дори не знаят цветовете на контейнерите на какъв отпадък отговарят

В последните 7 години Варна само имитира разделно сметосъбиране. До този извод стигнаха съветниците от комисията по благоустройство и комунални дейности към варненския местен парламент. Община Варна има сключен договор с ЕКОПАК до 2017 г., но градските депутати вече търсят пролуки за развалянето му и ще оглеждат клаузите със санкции, които фигурират в контракта. 

Въпреки стотиците хиляди пръснати за образователни кампании за разделното сметосъбиране, хората дори не знаят в цветовете на контейнерите на какъв отпадък отговарят. Не рядко ставаме свидетели, когато дори малкото разделно събрани отпадъци отиват в общия кюп с останала смет, коментираха съветниците. 

Разделното събиране е регламентирано в Закона за управление на отпадъците, според който общините са задължени да сключат договор с фирми за разделно сметосъбиране. Те се получават средства от рециклираните отпадъци и частично финансиране от държавния бюджет, а боклукът, който не е разделно събран се депонира на сметища. Оказа се че, във Варна от контейнерите на на ЕКОПАК остават 2 хил. тона смет, която не е разделно събрана и за депонирането й на сметището в село Въглен общината плаща годишно 200 000 лв. 

Всичко това накара комисията да вземе решение за създаването на работна група, която да направи проверка на договора с ЕКОПАК и да го сравни със фактическата обстановка в града. След това ще започнат да се налагат и санкции. 

По данни на местната администрация месечно се извозва отпадъка от 6 сини контейнера, 5 - жълти и един зелен. В курортите през летния сезон вдигането на цветните контейнери ставало ежедневно.