Комерсант: Брюксел и Москва не намериха нито една допирна точка за Южен поток

Новините

20-01-2014, 12:18

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Първите преговори по проекта започнаха "хладно", отбелязва руското издание

Брюксел и Москва не постигнаха съгласие по нито една точка от позициите си по „Южен поток“, съобщава руското издание "Комерсант", цитирано от Investor.bg. Официалните преговори между двете страни започнаха в петък, но освен до представяне на позициите и неясна договорка за създаване на работна група по казуса, друго нищо не беше договорено.

Припомняме, че преди броени месеци Европейската комисия съобщи, че „Южен поток“ нарушава европейското законодателство в поне три точки – не допуска трети страни до тръбите, „Газпром“ ще бъде едновременно собственик на тръбите и доставчик на суровината, както и по отношение на определянето на транзитните такси.

От своя страна обаче Русия е категорична – има подписани двустранни споразумения със страните, през които ще преминава газопровода и не смята, че са нужни нови преговори.

Седмица преди началото на преговорите между Йотингер и руския енергиен министър Александър Новак от ЕК отказаха да отговорят директно на въпроса дали енергийният комисар има мандат от комисията за преговорите.

По време на брифинг в Брюксел беше изтъкнато обаче, че комисарят е получил молба от страните, през чиято територия преминава газопровода, да бъдат проведени преговорите, които ще направят„Южен поток“ в съзвучие с Третия либерализационен пакет за енергетиката.

Разговорите за това обаче са започнали хладно и без съгласие по нито една точка, коментира днес източник на „Комерсант“. Срещата е продължила само час, а официалните изявляния са били доста оскъдни. Единствено е било договорено да бъде създадена работна група по проблема. От ЕК обаче обясняват, че съставът, форматът и сроковете, за които ще започне да работи, все още не са определени.

Според друга руска агенция – „Прайм“, до пробив може да се стигне по време на срещата „ЕС – Русия“, която ще се състои на 27 – 28 януари в Брюксел. На нея ще присъства руският президент Владимир Путин.