Бъдещето ни не минава през месии, констатира президентът

Новините

20-01-2014, 11:33

Снимка:

БГНЕС

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Най-сериозният проблем, който трябва да преодолеем, е липсата на доверие

Първите две години от моя мандат минаха под знака на особено големи предизвикателства. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в отчета си за втората година от мандата си. Това са по думите му икономическата криза, както и терористичният акт на родна земя.

2013-та бе поредната трудна година за домакинствата у нас, смята той.

Дългогодишната безпринципност довела до изкуствено разделение в обществото. Беше година на протести, три правителства, изтъкна Плевнелиев. Той вижда в тези процеси възраждане на гражданската енергия. Обществото, по думите на държавния глава, е толерантно и иска да живее в правова държава.

Най-сериозният проблем, който трябва да преодолеем, е липсата на доверие, каза държавният глава. Това води до безпардонен популизъм, реваншизъм, псевдонационализъм, по мнението на президента Плевнелиев.

Бедността не е присъда и не е диагноза, каза още той и настоя за добра бизнес среда и прилив на инвестиции. Друг няма да ни даде богатството, сами ще си го изработим, смята държавният глава.

Президентът отчете и първия референдум в най-новата ни история, избора на нов патриарх. Държавният глава отчете и февруарските протести, довели до оставката на кабинета на Бойко Борисов и предсрочния вот. Служебното правителство, в отчета на Росен Плевнелиев, е оценено като остров на спокойствие и сигурност между две бури.  То било истински експертно и независимо.  

Той отчита и скандалният избор на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, довел до нестихващи протести.  

Плевнелиев отчита забавени реформи в сектор „Сигурност", за които през 2012 г. имало консенсус.  Президентът налагал вето с ясни аргументи.  

Той отчете и инициативата „Диалог с гражданите".

Кризата с бежанците също намира място в отчета на президента.  

Плевнелиев отчита и продължаващата работа по диверсификация на енергийните доставки. Достойно нашите военни, по думите му, изпълнявали мисиите си зад граница.

Експортът помогнал за ниския растеж от 0,5% на икономиката ни, което държавният глава отчете като позитив.

Запазването на валутния борд е важно, по думите на Росен Плевнелиев.

Бъдещето ни зависи от образованието и компетентността на бъдещите поколения, смята още той.

Държавният глава настоя политиците да надграждат постигнатото. Функционирането на пазарната икономика е затруднено от корупцията, олигархията и монополите, смята президентът. Нуждаем се от ефективни и независими регулатори, каза Росен Плевнелиев.  

Политиците да не кадруват в съдебната система, настоя държавният глава. Виним се за фасадната демокрация, подчерта той, но настоя да оценим и постиженията си от комунистическа диктатура до демокрация.

Принадлежим към най-прогресивната общност от държави - ЕС, каза Росен Плевнелиев. България днес е различна, допълни той.  Постигнахме не малко, смята Росен Плевнелиев.

По думите на държавния глава трябва да следваме завета на Апостола за чиста и свята република.

Държавата трябва да застане зад своето гражданско общество, смята още президентът. По думите му подадената ръка от гражданите е исторически шанс и от политиците зависи да не го превърнат в исторически срам.

По думите на Росен Плевнелиев са се развенчали митовете, че нямаме национални цели - това е програма 2020.

Той ще свика КСНС през февруари за финансиране на стратегическите приоритети на България чрез механизмите на ЕС за 2014-2020.  

Бъдещето на страната ни, според него, минава не през месии, а през работещи институции.

Не е важно кой е на власт, а какво ще свърши, смята още държавният глава.

Електронно правителство, според него, ще изчисти корупцията.

Развенчал се митът, че президентът разединява нацията. Подкрепих не една или друга партия, а гражданското общество в неговите справедливи искания, каза държавният глава и допълни, че президентът е обединител на нацията, а не на една или друга партия.

Отношението ми към правителството е коректно, изтъкна Плевнелиев. По думите му той подкрепял добрите решения.

ДКЕВР продължава да е зависима, смята държавният глава и обясни, че единственото, което там се е променило, че за една години начело на регулатора са минали 6 души.

Енергетиката ни също е нереформирана. Най-евтината енергия е спестената енергия, каза Плевнелиев и настоя за енергийна ефективност.

На всички предстоящи избори, според него, трябва да се гледа като шанс да се допитаме до хората.

Да се върнем към забавените реформи в сектор „Здравеопазване", „Образование", пенсионната реформа, както и във водния сектор, настоява още президентът.

Заздравихме отношенията със страните от Балканите, отчете още той. Подкрепям строителството на газопровода „Южен поток", съобразен с изискванията на ЕС, подчерта президентът.

Работим за сертифициране на център на НАТО за управление на кризи, посочи още той.

Росен Плевнелиев е доволен от своите инициативи за доброволчеството и дарителството, инициативата „Съвет на президентите", дните на отворени врати и др.

Вицепрезидентът Маргарита Попова също направи своя отчет. Упражняване на власт чрез познаване и служене на закона в името на спокойствието на българските граждани -  под това мото минала 2013-та за нея.

Имаше безкрайно много поводи през 2013 г. да покажем колко и как можем да направим това, каза Попова. Тя отчете директни срещи и разговори с българските граждани. Повече от 20 малки града посетила Маргарита Попова.

За вицепрезидента 2013-та е била важна по отношение на работата за националната сигурност и свързването на дейността й по предоставяне на убежище и закрила в контекста на кризата в Сирия.

Очакват ни едни избори, в които ще се случи всичко, което се случва по време на избори, смята тя. По думите й до изборите едва ли може да се очаква някакво спокойствие и затова тя настоя политиците да си съберат разума.

По отношение на бежанската вълна, вицепрезидентът е на мнение, че проблемите в този аспект ще продължат и през 2014.

Темата за гражданството ще бъде предизвикателство, според нея, за  националната ни сигурност през 2014-та. България има нужда от нова концепция за гражданството, категорична е Попова. Тя е провела две срещи с правосъдния министър и двете със Зинаида Златанова са категорични, че темата ще бъде поставена за обсъждане през настоящата година.

„Модата СРС-та", както се изрази Попова, ще бъде дискутирана и през 2014-та в аспекта на нерегламентирано използване на СРС-та. Не бива да свикваме със скандалите, които спорадично изникват в нашата страна, категорична е вицепрезидентът.

Според нея няма да е излишен един КСНС, посветен на темата. Нека да дойдат политиците тук и да поговорим за темата СРС, настоя Маргарита Попова.

Проницателност- тази дума ще е водеща за нея през настоящата година в дейността й.