Горивото на бъдещето било в Черно море

Животът

19-01-2014, 18:50

Снимка:

Филип Карагьозов

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Един от най-модерните изследователски кораби в света акостира на Морската гара във Варна

Научно-изследователският кораб „Maria S. Merian”, който  плава под германски флаг, акостира на Морската гара във Варна. Един от най-модерните подобни плавателни съдове в света е тук заради проучвания в териториално море и изключителната икономическа зона на България.

В рамките на експедицията от 6 декември 2013 г. до 17 януари 2014 година в северозападната ни акватория са направени изследвания, свързани с реализацията на интегрирания проект SUGAR (Submarine Gas Hydrate Reservoirs). Той стартира в Германия през 2008-ма с основна цел производството на природен газ от морските метанови хидрати (газохидрати) в морските седименти на Световния океан.

Газохидратите представляват замразен под високо налягане метан и се смятат за един от основните енергийни ресурси на бъдещето. Запасите от тях в Черно море са големи, но все още няма разработена технология за добиването и използването им. "Ресурсите на Черно море са много големи и дори могат да заменят газовите доставки от Русия", смята румънският петролен магнат Дину Патрициу. 

След като е добит от морското дъно, твърдият природен газ, известен също като "възпламеняващ се лед",  може лесно да се транспортира чрез контейнери и не изисква скъпи преработвателни технологии като при втечнения природен газ. 

Ако богатите резерви на газови хидрати в Черно море се използват, би могла да бъде намалена зависимостта на европейските страни от руските газопроводи и свързаните с това рискове от политически мотивирано прекъсване на доставките.

"Мария С. Мериан" е многоцелеви научно-изследователски кораб и е способен да преодолява ледена покривка с дебелина до 50 см. Той е пуснат на вода през 2005 г. и носи името на природолюбителката и художничка Мария Сибила Мериан. Той е собственост на "Института за изследвания на Балтийско море", но изпълнява задачи и на други научно-изследователски организации по цял свят. Корабът струва 56,4 милиона евро, 12% от които са платени от немското правителство.

Корабът е специализиран за арктически изследвания, за изучаване на морските и океанските течения, а също и за изследване на световния океан на дълбочина до 10000 м.

"Maria S. Merian" е част от "Зеления флот" - всички устройства на борда му работят при минимално отделяне на вредни вещества. Цялата мръсна вода се събира в резервоари, където преминава през биохимична обработка. Благодарение на усъвършенстваните дизелови двигатели и заради други нови технологии на борда на "Мария С. Мериан" може да провежда научни мисии в екологично чисти води на световния океан без да нанася вреда на окръжаващата среда.

На борда удобно могат да работят и живеят 22 научни сътрудници. В момента международният екип на  „Maria S. Merian” включва и български учени. На тяхно разположение са цяла палуба с лаборатории, хангари, компютърен център, конферентна зала, два катера, а също сауна и отделни каюти. Върху горната палуба могат да бъдат разположени 150 тона допълнително научно оборудване.