Кметът търси нови шефове за културата, здравеопазването и социалните дейности на Варна

Три конкурса текат в момента в общинската администрация

Три конкурса за шефове на дирекции са обявени в момента в Община Варна. Вече премина предварителното отсяване за началници на здравеопазването и социалните дейности. В петък беше подновена надпреварата за културен директор. През декември десет бяха кандидатите за поста, но комисията не одобри нито един от тях. 

Мястото беше овакантено след като културната началничка Станка Димитрова, която беше част от екипа на бившия кмет Кирил Йорданов, си тръгна от общината. В момента мястото й е временно заето от началника на отдел "Фестивали" в дирекцията Десислава Георгиева, която не участва в конкурса.

Бъдещият директор трябва да планира, организира, координира и провежда културната политика на общината съобразно стратегията й за културно и духовно развитие на населението. Негов ангажимент е и организирането и координирането на дейността на културните институти, както и създаването и реализирането на програми за конкретни събития и прояви, свързани със съхраняване и развитието на традициите в областта на културата и духовното развитие. Заплатата за длъжността е до 1550 лв.

През декември четирима от кандидатите отпаднаха още на първия кръг на отсяване на кандидатите - по документи. Така възможност да представят своите концепции имаха ръководителят на ансамбъл "Варна" Юлиян Станев, журналистката и ПР на театъра и ГЕРБ Антония Йовчева, бивш шеф на отдел "Култура" в общината" Ивелин Андреев и Мариета Йорданова - бивш редови служител в дирекцията, сега в отпуск по майчинство. Напред продължаваха още диригентът Ганчо Ганчев - художествен ръководител на детско-юношеска опера и експерт в общинската дирекция по организацията на Международния майски хоров конкурси, и Любомир Кутин - също бивш директор на културата в общината.

Според комисията, обаче, нито една от представените концепции не е отговаряла на високите очаквания, които поставя пред дирекцията кандидатурата на Варна за европейска столица на културата, и не беше оценена над минималния праг от "Добър 4".

Ден след решението съставът на комисията беше сменен с цел в него да влязат повече представители на различните творчески гилдии и екперти. Така от журито отпаднаха трите служителки на "Личен състав" и бившата шефка на "Културата" Жана Андреева. Позицията си на изпитващи запазиха главният секретар на общината Кристиян Богоев и председателката на комисията по култура в Общинския съвет Даниела Димова. След много спорове бяха избрани и останалите членове: археологът Валентин Плетньов, известният диригент, композитор, аранжор и инструменталист Страцимир Павлов, инженерът по звука от студио "Палас" Красимир Янев, журналистката Даниела Стойнова.

Желаещите да се включат в новия конкурс за шеф на общинската дирекция дирекция “Култура и духовно развитие” могат да подадат документите си до края на януари. Те трябва да притежават магистърска степен в сферата на хуманитарните науки, социологията, науките за културата и изкуствата, както и да имат четири години професионален опит.

Допуснатите до втори тур ще трябва да подготвят концепция за стратегическо управление на тема: „Стратегически насоки за развитие на културата в Община Варна”.