Отец Игнатий иска оставката на патриарха

Николай Пловдивски ще сложи Григорий за Неврокопски митрополит, категоричен е неуспелият кандидат от първия вот във Варна

Утре ще искам оставката на патриарха, защото го избраха с купен вот. Григорий ще оглави Неврокопската епархия след час, защото така е решил Николай Пловдивски. Това обяви пред bTV тази сутрин отец Игнатий. Всеки момент трябва да стане ясен изборът на Светия синод за наследник на покойния митрополит Натанаил. Снощи Светият синод обяви, че приема решението на епархийските избиратели, определелили като финалисти за вота днес епископите Серафим и Григорий. 

Отец Игнатий беше сред претендентите за Варненски митрополит. Той беше един от двамата с най-много гласове при епархийския вот през ноември. Негов опонент остана човекът на Николай Пловдивски - епископ Борис. След протести на свещеници и миряни Светият събор отмени първото гласуване и на финала през декември митрополитите избираха между отец Йоан и отец Серафим, който и днес е сред двамата кандидати за глава на Неврокопската епархия.
„Изборът на Григорий, който ще се проведе след малко, е тотално режисиран от митрополит Николай. Патриарх Неофит е зависим от Николай. Той бе избран с пари, защото е плащано на митрополити да гласуват за него. Още утре ще му искам оставката на патриарх Неофит и на тези, които са получили пари. За да направя това, стои любовта ми към истината, защото не е избран нормално, а с пари. Николай не е най-силният, а се мисли за такъв. Пак казвам, че Григорий ще оглави Неврокопската епархия, защото така е решил Николай Пловдивски. Серафим бе първи на първия тур, но ще го изиграят. Сделката е, че вие получавате власт, а другите пари. В основата на всичко е Николай. Става въпрос за пари”, обяви Игнатий.

Той разказа още, че имотите на църквата се оценяват между 4 и 6 млрд. лева. „Става въпрос за създаването на общ регистър на имотите, за голяма фирма, която ще се грижи за тях. Тази фирма може да се тегли после голям кредит. Фирмата е замисъл на митрополит Николай. Зад него стоят братя Диневи, може би Манджуков и Георги Гергов. Това са хората, които ще се разпореждат с имотите. Те го бутат за патриарх, а той им дава имуществото. Това е сделката. Има си канонична правда, която гласи, че имотите трябва да се управляват от местния епископ. Снощи е била сбирката, на която е решено за Григорий. Това ясно доказва и тяхното лицемерно отношение към изборите във Варна. Когато не успяха да си пробутат там Борис, патриархът с цялото си нахалство каза, че е доволен от избора на Йоан, а това бе лъжа. Той и хората около него гласяха Борис. Направиха отстъпка заради хората, а не от любов към Бога”, допълни Игнатий.

Той сподели още, че Русенската епархия нарочно се държи без митрополит. „Неофит ще се върне там, след като се откаже от поста на патриарх. Тази есен ще има събор, целта на който е да се свали границата от години за поста патриарх. После Неофит ще се оттегли по здравословни причини и Николай Пловдивски ще бъде избран, това е замисълът”, завърши отецът.