Черно море подчини Левски насред София

Спорт

18-01-2014, 20:06

Снимка:

Varnautre.bg / АРХИВ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Това е втори успех над този съперник

Черно море Порт Варна записа ключова победа над Левски в дерби от челото на класирането в ТЕСИ НБЛ. Варненци надвиха съперника си за втори път за сезона с резултат 84:82 като гости в зала „Универсиада” в София. Така баскетболистите на Денислав Коцев се утвърдиха на второто място в класирането с 10 победи и 3 загуби, веднага зад лидера Лукойл Академик. Тимът ще бъде еднолично на тази позиция след края на настоящия 14-и кръг. Левски има актив 8:4 и може да бъде изпреварен от Балкан след утрешния мач на ботевградчани срещу Ямбол.

Отборите изиграха много оспорвано първо полувреме, като в откриващата част Педжа Стаменкович наниза 4/4 тройки за варненци. Водачеството се сменяше през цялата й продължителност, а в крайна сметка гостите водеха с 4 точки – 21:17. Темпото се запази през втория период, като доста от нападенията на Левски не бяха успешни и това позволи на съперника да организира успешния контраатаки. „Сините” обаче не позволяваха на съперника да се откъсне и на почивката и в края на полувремето поведоха с точка – 37:36.

Със стабилни действия в началото на третата четвърт Левски успя да се откъсне със 7 точки, но не успя да се възползва от моментната слабост на съперника. Варненци бързо успяха да стопят разликата с няколко добри защити и отново поведоха в средата на частта при 53:52. Близо три минути Левски не отбеляза кош, а „моряците” нанизаха 10 поредни точки и имаха двуцифрен аванс преди началото на решителната десетка. В началото на заключителната част Левски се приближи на 7 точки, но съперникът веднага върна двуцифрения си аванс. По-малко от 2 минути преди края домакините се приближиха на 5 точки от варненци, а през последните 30 секунди мачът стана наистина интересен. Тройки на Мичич и Джоунс за Левски направиха разликата само точка, а 9 секунди преди края Стаменкович изведе тима си с 2 точки напред при 84:82. В последната си атака Левски не успя да се организира добре и времето изтече, пише bgbasket.
Гостите спечелиха борбата с 41:33 и имаха по-добра успеваемост общо от игра – 50% срещу 43%, при еднакви проценти от тройката. Варненци извършиха повече грешки, но си подадоха повече асистенции и извършиха по-малко нарушения.

Педжа Стаменкович наниза 24 точки (5 тройки) и добави 11 борби за дабъл дабъл, а 18 плюс 7 за победата записа Милян Пупович. С 13 точки се отчете Джордже Тресач, а 10 вкара Николай Стоянов.

За Левски Джумейн Джоунс вкара 20 точки, и овладя 5 борби, с 19 плюс 5 се отчете Христо Захариев, а 17 наниза Лайънъл Чалмърс. Дабъл дабъл от 13 точки и 10 борби записа Николай Върбанов.

В следващия кръг Черно море Порт Варна има пореден важен мач – домакинство на Рилски спортист, а Левски гостува на Ямбол.