Онче, бонче, счупено павилионче

Има нова схема за павилионите - Вие не се вписвате в нея

Онче, бонче,
грозно павильонче.
Риба, щука,
махай се оттука.


Детска броилка, руска рулетка или най-обикновено разчистване на терена в най-големия град в България? Каквото и да е, то започна, мащабно е, а опасността за част от дребния бизнес в София е сериозна.

Това, което практически се случва, е буквално заличаване на около една трета от всички преместваеми обекти в столицата, нови конкурси за наематели на останалите две трети, и много вероятно - окрупняването им в пакети за ползване от по-големи компании. Процесът, започнал през есента, явно ще стигне кулминацията си тази пролет. И поразително съвпада като време с пика в разрастването на търговската верига на "Булгартабак" Lafka. Има ли връзка между двете линии в действието ще се разбере много скоро.

Dead man's talking

"Просто получих съобщение, че трябва да затворя. Да си тръгна. Да приключа дейност", разказва наемател на няколко общински петна за преместваеми обекти в един от централните столични райони. "Уведомиха ме, че не отговарям на никакви изисквания и ми дадоха срок да се изнеса", твърди друг. Сигналите са много, а усещането съвсем ясно - за безнадеждност.

"С настоящото Ви уведомяваме, че извършваната от Вас търговска дейност и ползваното за тази цел съоръжение не отговарят на... (двайсетина реда административна терминология) ... С оглед на изложеното Ви приканвам в срок до 31 март 2014 г. да премахнете доброволно ползваното от Вас съоръжение... В противен случай Районната администрация ще предприеме действия за премахването му за Ваша сметка." Писма в този смисъл напоследък получават доста от наемателите на общински места за павилиони и маси за продажба на бързооборотни стоки в цяла София. Първите такива заповеди тръгват още през лятото на 2013 г., подписани от директора на дирекция "Общински строителен контрол" към направление "Архитектура и градоустройство" в Столичната община Влади Калинов. От края на миналата година уведомления за премахване на павилиони изпращат и кметовете на различните райони в столицата. А от началото на тази година активност в същата посока започва да проявява и директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева. В цялата кампания различни са само сроковете по райони. Смисълът е еднакъв - има нова схема за павилионите в София и "Вие" не се вписвате в нея.

Никой от собствениците на малките търговски фирми, отстранявани в момента от картата на града, не пожела името му да бъде споменавано, с аргумента че това ще означава допълнителна директна конфронтация с местните власти. Всички обаче са категорични за едно: теренът в София явно се разчиства за бъдещото навлизане на Lafka - веригата павилиони за цигари и вестници на "Булгартабак" (контролиран от мажоритарния акционер в КТБ Цветан Василев и депутата Делян Пеевски). По техни наблюдения особено масови са заповедите и уведомленията за отстраняване на будки и маси за вестници и цигари. 

Още за алгоритъма в зловещата броеница за разчистване на будките четете  тук »»