Какво да ядем в различните часове на деня?

Животът

18-01-2014, 09:20

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Кажете сбогом на въглехидратите късно следобед

Невинаги хапваме подходящата храна в точното време, пише Az-jenata. Понякога сме принудени да ядем каквото ни е под ръка, когато сме на работа, или просто не знаем кой тип храна е подходяща за конкретното време от деня.

Ако знаете коя храна е най-подходяща за съответното време, ще се чувствате добре, когато на обяд искате да сте бодри, а вечер – да не ви е тежко и да имате спокоен сън. Затова е добре да се запознаете с някои норми, от които да се ръководите при храненето си, така че да се чувствате бодри и пълни с енергия.

7 часа сутринта – почувствайте се сита!

Сигурни сме, че от момента, в който излезете от банята, коремът ви стърже като на изгладнял тигър! Това е добър знак, че метаболизмът ви работи чудесно. Времето, в което е най-добре да приемате питателната си закуска е между 7 и 9 часа сутринта.

Яжте в рамките на един час след ставането и наблягайте на въглехидрати, мазнини и протеини. Те са подходящи за прием в началото на деня, тъй като са питателни, дават много енергия и за разграждането им е необходимо повече време. Ако ядете въглехидрати късно вечерта, те няма да имат време да бъдат разградени и ще се складират директно под формата на тлъстини.

9 часа сутринта – съсредоточете се върху работата!

Тогава е най-подходящото време да получите освежаващата си доза кафе. Изследванията сочат, че до 3 чаши на ден се приемат за допустима бройка. Кафето помага на концентрацията ви, подобрява способността ви да се съсредоточавате и да обръщате внимание на детайла.

Ако не сте любител на кафето, черният чай, както и зеленият са не по-малко тонизиращи напитки, които ще окажат същия ефект върху вас.

11 часа сутринта – избягвайте бисквитките, солетките и бонбонките!

Научете се да устоявате на подобни изкушения. Да хапнете поничка преди същинския обяд е едно от най-лошите неща, които можете да причините на фигурата си! Изчакали сте 3-4 часа, въздържайте се още малко. Вместо това, хапнете едно кисело мляко. В него има протеини, които ще утолят глада ви.

1 часа на обяд – премахнете стреса!

Ако ангажиментите ви до момента са ви изкарали извън нерви или са ви поставили под голямо напрежение – такова, което предизвиква вълчи глад, опитайте да го утолите със салата от спанак, печена тиква или например тиквички. Зеленчуците осигуряват необходимата доза витамини от групата В. Те помагат настроението ви да се подобри и да се подпомогне функцията на нервната система.

15:30 часа следобед – победете енергийния спад!

 

Ако се поддадете на изкушението и хапнете шоколад или изпиете едно кафе, това може да ви коства както здравия сън вечерта, така и тънката талия! Въглехидратите следобед действат пагубно на фигурата. Вместо това хапнете нещо богато на фибри, което ще удължи притока на енергия до вечерта. Изберете ядки, плод или пълнозърнест сандвич с кълнове и парче сирене.

5 часа следобед – заредете добре като за тренировка!

Вечерната тренировка може да засили ефективността на диетата ви за поддържане на хубава фигура или за редуциране на теглото. Затова преди да отидете на фитнес след работа се уверете, че добре сте подхранили мускулите си. Изберете бързо разграждащи се въглехидрати плюс протеини, като млечен шейк, кисело мляко с плодове, чаша кокосово мляко.

7 часа вечерта – запазете фигурата си стройна!

Особено в зимните месеци хората са склонни да похапват повечко на вечеря. Преяждането е противопоказно във всички случаи, затова се старайте да се контролирате. Ако имате възможност ходете пеша след работа, особено ако работата ви е свързана с продължително седене на бюро.

Добавяйте люти чушки към вашата вечеря, когато това е възможно. Те спомагат за засилване на метаболизма и контролират апетита. Прибавянето на билки и букет от подправки също помага при борбата с килограмите, сочат последни изследвания. Ако сте редуцирали приема на мазнини, но сте поръсили добре с подправки, това допринася мозъкът ви да пренебрегне глада. Подходящи са червеният пипер, риганът и чесънът на прах.