57% от ресторантите у нас - евтини, само 3 на сто са с високи цени

Туризъм

17-01-2014, 19:42

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Aко супа, салата, основно ястие, десерт и 50 гр водка струват 20 или по-малко лева на човек, цените на заведението се определят като ниски

57% от ресторантите в България са с ниски цени. Само три на сто от заведенията за хранене са скъпи. Това показа проучване на сайта за заведения Алакарт. Ресторантите у нас специализират в предлагането на 29 типа кухни. Най-голям е броят на заведенията, предлагащи традиционна българска кухня, следвани от европейската.

Най-малко като брой са ресторантите от висок клас – едва 3% от общия брой в България. Сред тях се открояват най-много такива със средиземноморска кухня, което вероятно е съобразено с цената на рибата и морските дарове, които преобладават в менюто. Най-много пък са ресторантите с нисък и средно нисък ценови диапазон като общо обхващат 57% от пазара. 

За да определи ценовите равнища на ресторантите в различните типове кухня, сайтът се позовава на цените на продукти , напитки и ястия, които се предлагат във всяко заведение. Например ако вечеря, която включва супа, салата, основно ястие, десерт и 50 гр водка, струва 20 или по-малко лева на човек, цените на ресторанта попадат в ниво ниски.

Ако същият обяд излезе от 20 до 30 лева, равнището е средно ниско, а когато сумата е от 30 до 50 лева – средно високо. Съответно вечеря над 50 лева на човек попада в категория високи цени.

Гръцката кухня се оказва по-скъпа, тъй като ресторантите, които я предлагат са селектирани в категория средно високи и високи цени. При турските заведения, това равнище пада с една степен надолу и цените са определени като ниски, средно ниски или средно високи. 

Най-високи са цените в заведенията, предлагащи нетрадиционна за България кухня, например мексиканска, аржентинска, американска, мексиканска, ливанска, корейска и тайландска. Всички тези ресторанти са със средно високи и високи цени.

Различно стоят нещата с индийската кухня, където има по-голям избор и не е трудно да се открие заведение със средно ниски и дори ниски цени. Вегетарианците пък се радват на приятни места за хапване, изгодни дори за хора с нисък бюджет. Най-изгодно, обаче, хората могат да хапват в заведение с традиционна българска кухня.