Ватикана докладва днес пред ООН за педофилията сред свещениците

Животът

17-01-2014, 19:13

Снимка:

Fabrice Coffrini/AFP/Getty Images

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

4000 деца са станали жертва на престъпление от страна на католическия клир от 1990 г. досега

Ватикана за първи път официално се отчете по повод на педофилските скандали в католическата църква, съобщава газета.ру. Своя доклад, включващ план за противодействие на сексуалното насилие, делегацията представи в Женева пред Комитета на ООН по правата на децата. По време на публичното изслушване експертите предявиха към свещениците немалко забележки и след две седмици, на 5 февруари, ще са готови със свой доклад със събраната от тях информация за ситуацията.

По-рано папа Франциск нарече скандалите на сексуална почва, които от дълги години разтърсват Светия престол, "позор за църквата".

Постоянният наблюдател на Ватикана в ООН за Европа архиепископ Силвано Томази заяви днес, че те сериозно се отнасят към всеки от случаите на сексуално насилие над деца и се стараят да се борят срещу подобни престъпления. Свещениците разказаха за съвместните действия, които предприема Светият престол заедно с местните църкви. Конкретно той съобщи за това каква психологическа и друга помощ се оказва на жертвите на престъпленията, а също и за програмите за защита на децата, които разработва Ватикана.

Експертите на ООН от своя страна ги засипваха с многочислени въпроси. Един от най-острите упреци беше за това, че църквата продължава да се опитва да замълчи за подобни инциденти.

Представителите на Ватикана не се съгласиха с тази позиция. В отговор от ООН им поискаха сведения за престъпленията, извършени от католически свещеници. Комисията беше недоволна и от липсата на информация за това дали са били изплатени обезщетения на жертвите на насилие.

Според експерта на ООН Сара Оведо, католическата църкв и до днес няма какъвто и да било механизъм за разследване на подобни престъпления и изключително малък брой престъпници са били изправени пред съда.

Освен това от ООН обърнаха внимание, че много години Светият престол се опитва да се дистанцира от този скандал, твърдейки, че може да наказва само тези свещеници, които са поданици на Република Ватикана или са живели на нейна територия. От такива свещеници е извършено насилие над 31 деца. Общо, по данни на Ватикана, обаче, жертва на католически свещеници след подписването на Конвенцията за правата на децата през 1990 година са станали 4000 деца.