19 заболели за седмица от грип, засега епидемия няма (обновена)

Животът

17-01-2014, 14:59

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Калифорнийският грип удря най-младите според главният държавен здравен инспектор д-р Ал. Кунчев

За  периода 10-16 януари са регистирани 372 заболели от грип и остри респираторни заболявания. 19 са случаите на случаите на грип и 353 на ОРЗ срещу 254 заболели за предходната седмица, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Най- голям брой са регистрираните случаи във възрастовите групи 15- 29 г. ( 99 случая), 5-14г. (95 случая), 30–64г. (87 случая), следвани от групите 0-4 (62 случая), над 65 годишните (10 случая).С диагноза грип в Инфекциозна клиника на МБАЛ "Св. Марина" има постъпили 19 пациенти. 59 пациенти са с усложнения от грип и ОРЗ, 22-ма са с пневмонии и 37 с бронхит

Грипна епидемия засега не се очертава във Варна, тъй като сме далеч от нивото 180 болни на 10 000 население, необходими за обявяването и, коментираха специалисти.

От Инспектората по образование казаха, че засега няма информация директори да искат затваряне на училища или намаляване на учебните занятия заради много заболели ученици. Голям брой болни, регистрирани за ден, е имало в Руското училище "Ал. Пушкин", съобщи шефката на здравната инспекция д-р Божанка Георгиева. За момента обаче не се налагали противоепидемични мерки.

В няколко детски и учебни заведения във Варна броят на болните надвишава 20%. Над 35% отсъстващи са регистрирани в детските градини във Варна. В ЦДГ "Лястовичка" са болни 24%, в ЦДГ "Валентина Терешкова" – 23%.

Д-р Георгиева посъветва родителите, ако имат възможност, да спрат от посещения децата си, до отшумяване на грипната вълна. Според специалисти все пак всеки трябва да предприеме някакви мерки за профилактиране и запазване на здравето си.

Според главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев България е на прага на грипната епидемия, но Варна не е сред областите с най-висока заболеваемост засега. Тазгодишният грип - калифорнийският, който категорично вече преобладава и над 90% от всички болни са пипнали точно него, не е лек, казва той. Неговата характерна черта е, че засяга основно по-младите, и част от тежките случаи сега се виждат в детска и ученическа възраст. Ако симптомите продължават повече от 3-4 дни и се влошават, тогава във всички случаи трябва да се потърси лекарска помощ, съветва инспекторът.