5 мита за съня

Животът

17-01-2014, 14:49

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Учени от Колорадо развенчаха няколко разпространени заблуди за нуждата ни от почивка

Сънят - това е нещото, от което зависи нашето самочувствие, състоянието на организма ни и настроението ни. Тук ще развенчаем петте най-разпространени заблуди за съня.

Мит 1: От прекалено много сън се пълнее
В действителност сънят е най-добрата диета, която съществува. Проучвания са показали, че ако спите само един час повече на вечер, то за една седмица ще сте изгубили трайно почти половин килограм. Изследователи от Университета в Колорадо, САЩ, са доказали, че хората, които не спят достатъчно, поемат с 6% по-калорична храна, от тези, които са се наспали.

Ето затова нивата на лептин (хормон, който контролира апетита ни) падат, когато не получвате достатъчно сън. Дори, ако спите по 6 часа, вместо препоръчваните 8, нивото на хормона спада чувствително. Това ви кара да се събуждате гладни и да поемете повече енергия, чрез храната си, отколкото всъщност е нужно на тялото ви.

Мит 2: Липсата на сън през седмицата, може да се компенсира през уикенда
Разбира се, че да се наспиш до късно в неделя, след безсънна нощ или дори цяла седмица недоспиване ви кара да се чувствате като спечелили милион долара. За организма обаче не е толкова лесно да възстанови дефицита от сън. Компенсирането на загубения сън не може да стане за един ден, а за няколко, дори за цели седмици, ако е хронично.

Добър и практичен съвет в тази насока е да спите половината време на това, в което сте били извънредно будни. Все пак, както не трябва да се игнорира вноската по кредита, защото дългът ще расте, така не трябва да се игнорира и липсата на сън. За него трябва да мислите буквално, като за банковата ви сметка.

Мит 4: Можете да приучите организма си на по-малко количество сън
Чували сте как някои хора се хвалят, че са способни да спят по няколко часа само защото са свикнали на това. Не им вярвайте! Може да свикнете да ставате по-рано, но не трябва да променяте потребността на тялото си от пълноценен сън.

В действителност малкото количество сън нанася големи поражения върху организма на човека. Много хора мислят, че 5-6 часа сън са напълно достатъчни, но това е огромна грешка. Има индивидуални различния и генетични фактори, които обуславят нуждата ви от сън - например дори режима на сън на вашите родители. Може наистина да сте от малцината щастливци, които имат нужда само от седем часа сън, но ако не сте, с течение на времето това може да повлияе на здравето ви - на теглото или на умствената ви активност.

Мит 4: Една чаша вино ще ви помогне да заспите
Виното наистина може да ви помогне да заспите веднага щом главата ви докосне възглавницата, но сънят ви ще бъде далеч от качествен. Поемането на алкохол до три часа преди лягане може да попречи на REM фазата на съня, така че просто няма да можете да заспите дълбоко, а именно това е най-важната част на съня. Ако правите това по няколко пъти в седмицата, не само ще си влошите съня, но и още повече ще си скъсите пътя към влошаване на здравето.

Мит 5: Крайно важно е да се спи без прекъсване

Понякога ни се налага да ставаме през нощта - да изпием чаша вода или до тоалетната или просто когато не ни се спи много да се въртим на една или друга страна. Всъщност се оказва, че да спим без прекъсване не е толкова естествено.

Съвсем различно е обаче, ако ви се наложи да станете само 10 минути след като сте заспали. Качеството на съня се влияе само тогава, когато прекалено дълго се въртите преди да заспите. Така ако не ви се удаде да заспите повече от 15 минути след като сте си затворили очите или се събуждате през половин час цяла нощ - това е еквивалент на цикъла на бързия сън и може да бъде признак на безсъние.