Обсъждат на среща проблемите на нарушеното полово развитие

Новините

17-01-2014, 14:18

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

40 специалисти се събират по темата в МУ-Варна

Медицински университет - Варна, ще бъде домакин на първата по рода си работна среща, засягаща проблеми, свързани с нарушенията в половото развитие, съобщиха от здравното заведение. Срещата е насрочена за 24 и 25-и януари и ще е под надслов „Работна среща относно поставяне на основа за бъдещо сътрудничество в областта на нарушенията на половото развитие (НПР) в България”. Целта е да се положат основите за повишаване на познанието в тази малко позната област, е в последствие - да се изработят консенсусни насоки за действие.
Над 40 наши специалисти от различни сфери на медицината – педиатри, ендокринолози, хирурзи-уролози генетици, гинеколози, радиолози, неонатолози, психолози ще се включат всрещата. В рамките на 2 дни с помощта на опитни специалисти от Холандия - проф. д-р Stenvert Drop, педиатър ендокринолог, и д-р Arianne Dessens - психолог, ще бъдат очертани основните проблеми в областта на нарушенията на половото развитие в България.

Инициативата е паралелна на Проект COST BM 1303. COST - European Cooperation in Science and Technology е междуправителствена рамкова програма за европейско сътрудничество в областта на науката и технологиите, в която участват 31 държави. МУ – Варна, в лицето на Катедрата по педиатрия и медицинска генетика, съвместно с Клиниката по детска ендокринология на УМБАЛ „Св. Марина”, спечели проекта COST BM 1303 през март миналата година.