Георги Илиев, футболист на Варна за 2013 г.: Тази награда е едно признание за труда ми

Спорт

17-01-2014, 17:30

Снимка:

Varnautre.bg / АРХИВ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Вижте какво каза екс-капитанът на Черно море за приза от Китай

Халфът Георги Илиев бе избран за Футболист №1 на Варна за 2013 година. Той печели първото място за рекорден четвърти път и трети поред, след като бе победител и през 2009, 2011 и 2012 година. Илиев научи радостната новина в далечен Китай, където преди две седмици продължи кариерата си във втородивизионнния „Шъдзяджуан“.

Георги, честито! Какво означава за Вас тази награда?
Благодаря. За мен тази награда е едно признание за труда ми през годината. Изключително съм щастлив че въпреки всички трудности, които имах, отново спечелих доверието на хората.

Спечелихте изключително убедително, след като в 26 от 27-те листи бяхте посочен на първо място. Как го приемате?
Ами при всички положения не очаквах да е толкова убедително и този факт ме прави още по-горд, но за мен беше много важно да усещам доверието и уважението на съотборниците си, така че тази награда е и с техен принос. На всички момчета.Чест беше за мен да бъда техен капитан.

Какво мислите за вашите подгласници Александър Александров и Бакари Камби?
Сашо е много добро момче и страхотен професионалист.А Бакари още от първия ден когато дойде в Банско, се вписа в колектива. Със сигурност ще вкарва още много голове със зелената фланелка. Пожелавам им успех и се радвам че сме били рамо до рамо в съблекалнята на “Черно море”.

С какво ще запомните 2013-а?
Като цяло беше една добра година. Сформирахме чудесен колектив и показвахме доста добри игри.Резултатите ни срещу отбори като ЦСКА, “Лудогорец” и “Левски” бяха впечатляващи. Доста позитивни бяха и срещите за националния отбор - двубоите с Италия, Япония и Казахстан. Единственото негативно нещо бяха контузиите, заради които не успях да играя в най-важните мачове за България с Армения и Чехия. Но фактът, че след всяка контузия се връщах и нещата винаги бяха добре, ме караше да се чувствам все по силен.

Очаквате Любо Пенев да Ви кани и за мачовете в следващия квалификационен цикъл?
Не знам. Негова е преценката дали да съм в състава.Ако мога да помогна с нещо винаги е било въпрос на чест и гордост да съм част от националния отбор.

В “Черно море” свиха сериозно бюджета, разделиха се с някои основни играчи, сред които и Вие, ще се разчита повече на юноши. Ще успее ли да се справи с този състав отборът в първата седмица?
При всички положения ще е доста трудно, но сега е моментът хората да покажат, че обичат “Черно море”. Да са на стадиона и да подкрепят любимия отбор. Ясно е че не винаги нещата могат да са розови. Сега е моментът младите момчета, на които им се дава шанс, да се възползват максимално от него. Познавам прекрасно всички момчета в съблекалнята и мога да ви гарантирам, че всеки мач ще си оставят сърцата на тревата за победата.

Какъв Черно море очаквате напролет и ще бъде ли арбитър за титлата и евроквотите?
На всеки ще му е трудно срещу “моряците”. Но аз се надявам не само да бъдат арбитър, но и да се преборят за нещо по- сериозно. Имат потенциала и възможностите. Пожелавам им късмет и Лига Европа.

Първите Ви впечатления от “Шъдзяджуан”?
Млад клуб. Професионалисти са от едва 2 години, но собствениците са страшно мотивирани хора. Закупили са го преди 12 месеца и са го преместили в Шъдзяджуан.А местните фенове са много вдъхновени. Посрещнаха ме около 40 души на гарата. Всичко бяха проучили за мен.

Какъв футбол се играе там?
Силов е. Разчитат доста на единоборствата. Играят на ръба на грубостта. При повечето отбори чужденците внасят класата.

Какво знаете за местното първенство?
Знам доста неща.Още повече че и миналата година също имаше възможност да заиграя в Китай и се поинтересувах.Все пак много мои бивши съотборници са играли тук и всеки ми каза по нещо.

Имаше ли интерес от други отбори към Вас през зимата?
Не. Това беше единствената оферта към мен.

Да очакват ли феновете на "Черно море", че ще завършите кариерата си на “Тича” след 2 години?
Това само Господ може да каже. Всички знаят какво значи за мен “Черно море”, така че други думи са излишни.