България най-предпочитана сред руснаците за закупуване на имот

Парите

17-01-2014, 11:29

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

В най-новата класация на пазара следват Испания и Черна гора

България е най-предпочитаната дестинация за закупуване на жилищен имот, съобщават руските медии. Изследването е направено от водещи анализатори на пазара за недвижими имоти и в него са използвани данни от най-голямата руска търсачка Яндекс.ру.


Коментарите към анализа посочват, че високият рейтинг на България не е изненадващ, тъй като страната вече повече от три години се радва на голяма интерес от страна на руските емигранти.

Второто място е за Испания, което се обяснява с падането на цените, обусловено от икономическата криза в световен мащаб.

На трето място е Черна гора, където, според експертите, нивото на цените на жилищата е сравнително ниско.

Българските брокери на недвижими имоти за първи път от последните 5 години поглеждат с оптимизъм към новата 2014-та, с очаквания за окончателно възстановяване на пазара, се казва в друг анализ, разпространен в края на миналата седмица.

Прогнозите, най-вероятно наистина ще започнат да се сбъдват към края на годината, уточняват руските експерти. Идеята за скорошен дефицит на пазара за недвижими имоти в България изглежда твърде фантастична на фона на днешното изобилие: в годините на кризата бяха завършени десетки и дори стотици обекти по цялото крайбрежие, а апартаментите в тях все още не са продадени.

Днес в България има огромно предлагане на готови жилища, както на вторичния пазар, така и направо от строителя. Цените на въведената в експлоатация собственост практически са същите като на тази, която се продава "на зелено". През последните 10 години българският пазар се развиваше циклично: 5 години ръст, а след това 5 години спад. За смяна на посоката е нужна около година. Такава година очевидно беше 2013-а и сега играчите на пазара потриват ръце, предвкусвайки новия продължителен положителен етап.

Българският пазар през последните години се крепи на руските купувачи. Това означава, че ситуацията в много по-голяма степен се контролира от покупателната способност на руските граждани, отколкото от икономическите и политическите процеси в Европа. Следователно, ако руснаците продължат да купуват така интензивно, то в следствие на това, ще се ускорят препродажбите на курортни апартаменти на вторичния пазар. В настоящия момент повечето от собствениците, желаещи да продадат това, което имат без загуба от цената (най-често за да купят алтернативен вариант - по-просторен или с друго местоположение) трябва да чакат купувача на апартамента си в България година или даже повече. Причината - пренасищане на пазара, изобилие на предложения в средния ценови сигмент. Ако позитивната тенденция от 2013-а се запази обаче, поне една-две години, отново ще започне търсене на незавършени обекти.

И изводите на брокерите:
"Ние прогнозираме, че през 2014 г. ще продължи възстановяването на пазара на недвижими имоти и това ще доведе до увеличаване на ръста на продажбите на жилищни и курортни имоти в цялата страна. Най-голямо търсене през започващата година ще има за елитни луксозни имоти в България - в престижни морски, зимни и SPA курорти на страната, а също в София и големите градове - Варна, Бургас и Пловдив", казва Полина Стойкова, изпълнителен директор на Болгариан Пропертис.

Горян Варбанов, партньор в New Estate, отбелязва на първо място ръст в продажбите на по-евтини имоти. Според него обаче сделките за жилища между 16-25 хил. евро вече са рядкост и търсенето сега е в диапазона 35-45 хил. евро.

Мария Лалева, собственик на малка фирма за недвижими имоти очаква ръст на интереса на руските купувачи и към евтини селски имоти. Дори през зимата имаме клиенти, които правят огледи на селски къщи на 25-60 км. от брега. Търсенето нараства лавинообразно. Досега се спрявях сама с огледите и сделките, но вече назначих още двама брокери, споделя тя.

Оксана Чижденко-Николова, управител на Алфасити ООД, очаква приток от желаещи да инвестират в имоти с цел бизнес: Един от най-привлекателните пазари е този на хотелите. През 2013 имаше няколко големи сделки с хотели. Има интерес и към малките хотели. Сделките са в диапазона на 150-300 хил. евро. Интересът на руските граждани към недвижима собственост в България през 2014 г. ще бъде подклаждан и от факта, че българските банки облегчиха условията за тях при получаване на ипотечен кредит. През 2013-а в България имаше 350 000 сделки с недвижими имоти. Мисля, че тази година ще са повече.