Листата на Реформаторския блок за евровота готова в началото на февруари

Новините

16-01-2014, 15:25

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Представят 6-те стъпки на блока за излизане от кризата в Североизточна България

 Листата на Реформаторския блок за европейски парламент ще е готова в началото на февруари, съобщи във Варна лидерът на ДСБ Радан Кънев. В момента РБ създава изпълнителен съвет, който ще предложи листата на блока за предстоящия вот на  разширения Гражданския съвет от всички региони. Съветът с ¾ ще трябва да  я утвърди, уточни Кънев. Светослав Малинов ще бъде номинацията на ДСБ. „Бих се радвал, ако сред кандидатите за евродепутати е и лидерът на „България на гражданите” Меглена Кунева., каза той. За двамата той подчерта, че имат компетентността и опита да защитават националните интереси и да работят по големите европриоритети, без да е нужно тепърва да „мерят дължината на коридорите в Брюксел”.

 

Шестте стъпки за излизане от политическата, икономическата криза и кризата на доверие, които предлага Реформаторският блок, ще бъдат представени в Североизточна България от лидерите на съставящите го партии, каза още Кънев. Основните са незабавна оставка на правителството, избори две в едно през май, промени в Изборния кодекс, реформи в правосъдната система, промяна на Закона за обществените поръчки, свикване на Велико народно събрание , след което изработване на нова конституция на страната. Правителството, което трябва да се излъчи след оставката на сегашния кабинет според реформаторите трябва да е с кратък мандат до 2 години, през които да се извършат реформите. След това то трябва да си подаде оставката, властта да бъде върната на гражданите, които да излъчат парламент и правителство, готови да се заемат с големите теми- социална политика, здравеопазване, образоавние, доходи и по тези теми да се търси консенсус. За краткия  манадт за такова мнозинство трябва да се търси съгласие, каквото сега реформаторите събират. ГЕРБ обаче не са готови за това, подчерта лидерът на ДСБ.

 

В лявото политическо пространство се водят мафиотски войни между мафиотски кланове, смята Кънев.  „След разцеплението на БСП оставката на правителството е на масата”, каза Кънев и припомни, че се наблюдава процес, който от РБ предричаха още през лятото – че ако не подадат оставка, управляващите мафиотски клики ще се сринат под тежестта на собствените си провали и на неспособността да удовлетворят всички желания за злоупотреби по време на тяхното управление”,

 

Според него всички партии влизали в кампанията за европейски парламент в състояние на разпад или нестабилност. Единствено Реформаторският блок и българската десница за първи път от 10 години били в състояние на обединение.