Тодор Марев: Черно море избра да работи по модела на Аякс

На Тича трябва да знаят, че налагането на юноши отнема поне 3 години

Решението на ръководството на Черно море да въведе нов модел на работа в клуба предизвика много коментари. Стратегията да се залага на юноши от нашата школа при мъжете си е политика на шефовете, която не трябва да се обсъжда, а да се приема, коментира Тодор Марев, рекордьор по изиграни мачове за Черно море.

- Като почитател на футбола и привърженик на Черно море, в който израснах и се развих като футболист, на мене примерно ми се искаше Георги Илиев да довърши сезона. Явно обаче офертата е била изгодна и за двете страни и логично е била приета. Във футбола има два модела. Първият е когато се влагат много пари за качествени футболисти и това в момента се прилага в Лудогорец. Вторият е школата да функционира пълноценно, да произвежда кадри за представителния тим и да го захранва всяка година. Примерът е Аякс. Ние сме избрали модела на холандския гранд и само времето ще покаже докъде ще стигнем. Трябва да се действа внимателно, умно и търпеливо, тъй като този процес изисква време. Той отнема поне три години. През първата юношите се приобщават към мъжете, през втората се налагат и доразвиват и приспособяват към стила на игра, а през третата с тези, които са заслужили доверието, се преследват по-високи цели. Това че сега от нашата школа с мъжете тренират 12 юноши, не означава, че всички ще останат напролет. Един-двама от всеки набор да влиза при батковците всяко лято ще е постижение. Мисля, че е правилно да се дава път на нашите таланти, тъй като юношите ни старша и младша възраст се справят безупречно в двете Елитни групи. Имаме и доста национали във всички юношески гарнитури, което означава, че разполагаме с перспективни кадри и треньорите работят правилно.

- За нас е добре, че отборът се води от Георги Иванов-Гонзо, който през есента показа, че знае как да извлече максимума от потенциала на всеки един футболист. Ситуацията обаче беше такава, че нямаше как Гонзо да наложи сред титулярите юноши. Напролет положението ще е друго и Иванов ще има идеална възможност да започне да прави с младите това, което направи с далеч по-опитни и доказани изпълнители. Силно се надявам, че Гонзо е точният човек за Черно море в момента и въпреки че разликата между юношите и мъжете е голяма, той ще помогне на младите да се интегрират по безболезнено към представителния тим. Останалото зависи от тях, защото едно е да получиш шанс, а съвсем друго е да се възползваш по максимален начин от него.