Новите тролеи пристигат през юли вместо през септември

Новите 30 тролея за варненския "Градски транспорт" ще са тук най-късно през юли. Това обещаха днес на кмета Иван Портних представители на чешкия производител "Шкода". Минути преди да отчете свършеното през първите 6 месеца от мандата градоначалникът получи и макет на новите електровозила, които ще заменят изцяло сегашните, закупени преди повече от 25 години.

Договорът за новите тролеи беше подписан на 13 септември, а срокът за доставката им 1 година. Общинската фирма ще ги получи по общ европроект на 4 български града - Варна, Бургас, Стара Загора и Плевен. Новите "Шкоди" за Варна ще са напълно климатизирани.

Новите возила ще са сини на цвят с бели линии. В тях ще има 25 места. За разлика от сегашните новите тролеи ще могат да се движат и на дизел - в случай на авария на контактната мержа те ще могат да изминат 4-5 км без електричество. Според договора гаранционният им срок е 37 месеца или 210 000 км.

Днес кметът отрече категорично твърденията за дефекти в новите автобуси, доставени с европари, са спекулации. На 5 хил. км. автобусите имат задължителен гаранционен сервиз. След като пристигнаха на собствен ход и минават на ден по илиците на града между 150 и 220 км, някои от тях вече са навъртели този километраж. Всички консумативи като филтри и масло са доставени в срок. Екип от техници под контрола на специалисти от Полша извършват нужната профилактика, която ще спести големи суми от бъдещи ремонти. До края на седмицата всички автобуси ще минат през гаранционния преглед и отново ще бъдат в движение, обясни Портних.