Във Варна няма грипна епидемия

Животът

15-01-2014, 13:58

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Във вирусологичната лаборатория на ден изолират по един пациент с грип

Във Варна грипът чука на вратата, но няма обявена епидемия. В Университетската болница "Света Марина" всеки ден приемат двама-трима пациенти с тежки пневмонии, а във вирусологичната лаборатория на болницата изолират по един болен от грип. Това съобщи доц. д-р Камен Янков, началник на Интензивното респираторно отделение към белодробните клиники.
Според доц. д-р Янков острите респираторни заболявания и вирусните инфекции, които се лекуват в болницата са нарастнали процентно в последните дни. Тук се лекуват пациенти над 18 години до преклонна възраст, като последните са с по-голям риск от усложнения. Все още профилактиката не е на достатъчно високо ниво. За да има ефект от лечението на грипна инфeкция са важни първите 48 часа от заразата, когато състоянието може да се подобри с приемането на антивирусни медикаменти "Тамифлу" и "Реленца". Те са известни от последните години и могат да се получат безплатно в болницата и РЗИ. След този срок те вече не са ефективни и се прилагат други методи на лечение, като обикновено пациентите идват със закъснение, когато вече са налицe усложнения, коментира още доц. д-р Янков.
Според него епидемия могат да обявят само оторизираните специалисти в РЗИ и засега във Варна не е обявена епидемия, въпреки увеличените ОРЗ и пневмонии. Не всички пациенти, които се лекуват в ИРО и двете белодробни отделения са повалени от грипен вирус. Доста от тях са с тежки белодробни заболявания или ОРЗ с висока температура, като чрез възможностите за бързи тестове пациентите се лекуват адекватно и ефективно, допълни доц. д-р Янков. Той все пак съветва пациентите още при първите симптоми да потърсят квалифициран лекар, като не се препоръчва самолечение, което може да доведе до тежки усложнения.
По данни на Регионалната здравна инспекция в момента се отчитат 93 ОРЗ на 10 000 души, което е далеч от епидемиологичната обстановка, когато се отчитат 200 болни на 10 000 души, каквото е положението в доста градове у нас. Засегнати са най-вече децата от 0 до 4 и до 18 години. Засечени са два щама от група В "Масачузетс" и от А "Калифорния", известен като "свински грип", съобщиха специалистите.