Две китайски фирми предлагат да строят АМ "Черно море"

Новините

15-01-2014, 10:20

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Проектите трябва да бъдат подготвени от администрацията, смята президентът Плевнелиев

Две строителни фирми, лидери на китайския пазар, са отправили предложение за изграждането на автомагистрала „Черно море" към президента Росен Плевнелиев по време на посещението му в Пекин, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Финансирането на проекта е по Инициативата на Китай за сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа, който предвижда кредитна линия от 10 млрд. долара. Държавният глава очаква предложеният меморандум да бъде разгледан от българските институции.

„Високо ценим желанието на Китай да подкрепи модернизацията и развитието на страните от региона. Това сътрудничество е част от цялостното сътрудничество между Китай и Европа, но и силен инструмент за стимулиране на двустранните отношения между България и КНР", коментира държавният глава.

„Искаме да бъдем врата за китайски инвестиции и производства в ЕС, но същевременно да бъдем активен член на съюза, с принос за добрите отношения между ЕС и Китай", добави Росен Плевнелиев.

Предстои да бъде подписано и споразумение за стандартите за износ на мляко и млечни продукти, както и за разширяване на обмена на земеделски продукти и храни при приемливи и за двете страни стандарти.

По думите на Плевнелиев, Пекин смята да окуражи китайския бизнес за крупни инвестиции в земеделския сектор и за изграждането на фабрики за производството на храни у нас.

През следващите месеци в България на посещение ще дойдат елегации на Китайската банка за развитие, както и на водещи инфраструктурни компани. Очаква се на посещение у нас да пристигне и делегация на китайски високотехнологични фирми, сред които водещ китайски производител на компютри, които ще проведат преговори за предоставяне на карго-зона „Загора" край Стара Загора, която е в процес на подготовка. На територията на летището в града ще се търсят възможности за изграждането на логистични центрове.

Предстои да бъдат увеличени и квотите за обмен на студенти между България и Китай и за задълбочаване на сътрудничеството в образованието, обяви още президентът на срещата с журналисти в Пекин.

По-късно президентът проведе разговори с премиера на КНР Ли Къцян и с председателя на Общокитайското събрание на народните представители Джан Дъдзян.

Втори съвместен китайско-български форум ще се проведе на 15 януари в Шанхай. В последния ден от държавната си визита в Китай президентът Росен Плевнелиев ще има среща с представители на бизнеса от двете страни, с кмета на мегаполиса Ян Сион и с представители на градското правителство на Шанхай.