Обещават бърз лиценз за "Белене"

Новините

15-01-2014, 06:23

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Вигенин обяви, че "Белене" е само временно спрян проект и ще бъде преразгледан на българо-руска среща през пролетта.

Една седмица ще бъде нужна на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) да лицензира проекта АЕЦ "Белене", ако той бъде подновен. Това съобщи председателят на ведомството Лъчезар Костов в понеделник в отговор на въпрос на "Труд" дали ще се наложи мощността да бъде лицензирана наново.
"Проектът беше спрян точно преди да получи лиценз, така че няма значение дали ще минат една или три години, може да му дадем лиценз за седмица", обясни Костов. Той съобщи, че предстои по подобна процедура да бъде лицензиран и седми блок в АЕЦ "Козлодуй". При "Белене" това е отнело осем години.
"Аз бях в САЩ заедно с министър Стойнев, за да се запозная с технологията АП 1000, която трябва да бъде инсталирана в блока. Тя е добра, но не мога да кажа нищо повече за бъдещия блок, защото не съм получил документи за лицензирането му", каза Костов.
Междувременно в интервю за руската агенция ИТАР-ТАСС външният министър Кристиан Вигенин обяви, че "Белене" е само временно спрян проект и предстои да бъде разгледан на българо-руска среща през пролетта.
По данни на АЯР през м.г. в АЕЦ "Козлодуй е имало 13 инцидента, но нито един не е застрашил безопасността на населението. Според ведомството удължаването на живота на пети блок върви по график.