Калашников се разкаял преди смъртта си

Животът

14-01-2014, 09:08

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Имал угризения заради смъртта на десетки хиляди хора по света

Няколко месеца преди да почине оръжейният конструктор, създател на най-масовото стрелково оръжие в света автомат „АК-47“ - Михаил Калашников, е изпратил писмо до руския патриарх Кирил. В него той се разкайва и споделя, че има угризения заради десетките хиляди човешки животи, отнети чрез автомата.
Руският изобретател почина на 94 години на 23 декември. "Мъката ми е непоносима. Ако моят автомат е отнемал човешки животи, виновен ли съм аз, Михаил Калашников, син на селянка и православен християнин, за смъртта на тези хора, пък били те и врагове?", пише в писмото, адресирано до главата на Руската православна църква, съобщиха руски медии.
През 2007 година изобретателят споделял, че не се чувства виновен за кръвопролитията и спи спокойно, защото политиците са виновни за това, че не успяват да се споразумеят и прибягват до насилие. За британския журналист Робърт Фиск Калашников разказва историята как някога висш военен от Саудитска Арабия го попитал дали е готов да смени вярата си. "Според християнските норми вие сте голям грешник. Вие сте виновен за смъртта на хиляди, вероятно десетки хиляди хора по света. Те отдавна са ви приготвили място в ада", казал арабинът на конструктора. И допълнил, че Калашников бил същински мюсюлманин. "Когато земните му дни свършат, Аллах ще го посрещне като герой, защото милостта му е безгранична", казал саудитецът.