Връщат 300 бона на Гриша Ганчев

Парите

14-01-2014, 06:32

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Промяна в закона наложи да падне паричната гаранция за акция "Захар"

Ловешкият бизнесмен Гриша Ганчев си прибра обратно 300 000 лева, които внесе като гаранция след полицейската акция "Захар" през май 2012 година. Специализираната прокуратура му връща парите след решение на съда, основаващо се на промените в Наказателно-процесуалния кодекс, които са в сила от 2013 г. Според новия текст мярката за неотклонение пада в случай, че е изтекла повече от година и половина от налагането й, а обвинителният акт не е внесен в съда. 51-годишният Ганчев бе обвинен за укриване на ДДС от търговия със захар и заплаха за убийство срещу бившия шеф на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов.

След шумната акция на МВР от май 2012 г. събирането на доказателства срещу ловешкия бизнесмен и собственик на футболен клуб "Литекс" се оказа доста трудно. Първоначално обвинен бе само синът на Ганчев - Данаил, но в крайна сметка прокуратурата привлече като обвиняем и баща му. Според обвинението Ганчев е ръководел организирана група от няколко души от ръководството на "Литекс комерс", които са източвали ДДС в размер на 200 000 лв. - неплатен за февруари и март 2012 година. В групата са участвали изпълнителните директори на "Литекс комерс" Данаил Ганчев и Милко Димитров, представителят на Надзорния съвет Камелия Мирчева, Милко Талев, племенникът му Ивайло, Тодор Симеонов и Камелия Мирчева. Още в началото адвокат Петър Чалъмов, който защитава Ганчев, представи пред съда справка и заверени копия от платежни нареждания, които удостоверяват изрядното поведение на фирмата пред НАП.

Оказа се, че още на 18 май е бил платен дължимият за април ДДС от търговия със захар, който е на стойност 357 170 лева. Независимо от това на Ганчев първоначално му бе определена рекордната гаранция от половин милион лева, но в последствие сумата бе намалена до 300 бона. Мотивите на спецмагистратите обаче бяха единствено на база добрите характеристични данни на обвиняемия и факта, че до момента не е осъждан и има постоянен адрес. Все пак останалите обвиняеми  се оказаха дори без мерки за неотклонение, тъй като срещу тях липсваха всякакви доказателства. Така в момента никой по това досъдебно производство няма наложена мярка за неотклонение. Шефът на спецпрокуратурата Светлозар Костов отказа коментар. От ведомството по-късно оповестиха, че разследването е пред приключване и са били забавени от финансово-счетоводна експертиза.

Преди няколко месеца Ганчев заяви в предаването на Сашо Диков по Нова тв, че при него са идвали хора, близки до бившата власт, и са му предлагали срещу пари да свалят обвиненията срещу него. Бизнесменът обаче ги изгонил. "Радвам се, че ми връщат парите. Дано така да ми върви и през цялата година. За делото обаче не мога да коментирам нищо, защото в момента ме хващате в Китай, където съм по бизнес, свързан с автомобили", заяви пред ПИК Ганчев. Неговото дружество "Литекс моторс" и китайската компания Great Wall Motor Co. построиха завод за автомобили в Ловеч, който започна работа през февруари 2012 г.