Съдът реши: Можем да храним бездомни животни, без да ни глобяват

Осъдиха Общинския съвет на Варна за разпоредбата, която въвежда забрана за хранене на безстопанствени кучета и котки на обществени места

Варненският административен съд отмени измененията в наредбата за обществения ред, с която бе забранено храненето на бездомни животни, а варненците, които го правят, подлежаха на глоби. Магистратите са осъдили общинския съвет и да плати сумата от 70 лева за разноски по делото (виж решението)

Според съда забрана за хранене на безстопанствени кучета и котки на обществени места, приета на 19 декември 2012 г. по предложение на бившия кмет Кирил Йорданов, противоречи на Закона за защита на животните, както и на Европейската конвенция за защита на животните компаньони, в сила от 01.02.2005 г. Целта на посочената разпоредба от наредбата е овладяване на популацията на бездомните животни.

"Съгласно легалната дефиниция „овладяване на популацията” е научнообосновано регулиране на популацията на безстопанствените животни, което позволява контрол над броя им и цели освобождаването на улиците от тях. Такава цел е оправдана, но същата не следва да се реализира, чрез средства, които са нехуманни и които причиняват страдания на животните. Според разпоредба от Закона за защита на животните, за проява на жестокост се смята всяко действие или бездействие, което причинява продължително или повтарящо се страдание на животното, или увреждане на здравето му или стрес. Недопустимо е създаването на мерки, които целят да овладеят популациите на безстопанствените животни , чрез пълна забрана за населението да задоволява хранителните им нужди. Подобен текст би бил логичен и разумен, но чрез въвеждането на конкретни правила за хранене на бездомни животни, а не като го забрани напълно. Следва да се посочи, че броят на безстопанствените животни (конкретно кучетата) зависи от това, доколко органът на местната власт се справя със задълженията си съгл. чл. 40 и сл., Глава V от Закона за защита на животните. Предприемането на законоворегламентирани мерки, а не изискването от населението на община Варна към нехуманно отношение към животните ще доведе до желаната цел за намаляването на тяхната популация", аргументира се съдът.

Съдът отменя и забраната да се отглеждат в апартаменти, дворове и парцели на повече от два броя домашни животни (компаньони). Мотивите: Текстът противоречи на Закона за защита на животните, тъй като той не въвежда ограничения за брой на домашни животни, а само изискуема минимална площ за обитаване. Съдът приема, че нововъведенията в Наредбата за обществения ред, гласувани на 19 декември 2013 г., са приети в нарушение на закона тъй като проектът за дневния ред не е оповестен от Община Варна и на засегантите не е предоставен 14-дневен срок за предложения.

Трите организации, защитаващи животните, са обжалвали още няколко текста от наредбата, но тази част от жалбата им съдът оставя без разглеждане. Така в сила е задължението на реайонните администрации и ветеринарните лекари да водят регистър на домашните и безстопанствени любимци (котки и кучета), а на собствениците - да плащат такса за тях, да ги регистрират, ваксинират и разхождат с нашийник. Съдът отказва да отмени и разпореждането ловенето и умъртвяване на животни да се извършва само от лица, които са оторизирани от закона. Остава и забраната за отглеждане на животни по терасите, както и глобите за собственици на животни-компаньони, които притесняват съседите в кооперацията.

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд.