Рекорден брой шахматисти в турнира “Млад гросмайстор”

Сред варненските надежди най-много са участниците от училище "Г.С.Раковски"

В събота и неделя в Шахматния клуб в Двореца на културата и спорта се проведе третият шахматен турнир "Млад гросмайстор". Турнирът e организиран от шахматен клуб "Веселин Топалов" по проекта "Надеждите на България" с финансовата подкрепа на Фондация "Америка за България".

В турнира участваха рекорден брой - 71 млади шахматисти. Те бяха разпределени в четири състезателни групи. Най-много участници бяха във възрастовата група до 10 години - 32-ма.

Заслужава да се отбележи и големият брой състезатели - 32 от едно училище - "Г.С.Раковски", Тук е мястото да отбележим че масовото участие на малките шахматисти от "Г.С.Раковски" е резултат на упоритата и изпълнена с любов към шахмата и децата на дългогодишния треньор и педагог Емил Бенлиев 14 бяха състезателите от град Добрич, 13 - от гр.Вълчи дол и 3 от гр.Шабла.

Всички- родители, треньори и гости на турнира бяха единодушни като изразяваха възхищението си, че най-после просторните две турнирни зали на шахматния клуб трудно събраха големия брой участници
Победители в различните турнири станаха:
До 8 години:
1. Петгодишният Мартин Димитров от детска градина "Маргаритка" постигнал 5,5 т от 6 партии.Втора е Иванина Андонова от ОУ "Черноризец Храбър"- с 5 точки; трети е ч Николай Чолаков от СОУ "Васил Левски"Вълчи дол с 4,5 точки и 4 е Димитър Попов от ОУ "Черноризец Храбър", постигнал 4 точки.

До 10 години:
Победител е утвърденият млад шахматист Ивайло Генов от СОУ "Св.Св. Кирил и Методий"- Варна - постигнал максимален брой победи 7 в седемте изиграни партии.
На второ място се класира Марин Атанасов - от СОУ "Гео Милев"-Варна постигнал 5,5 точки. Трети и четвърти се класираха Адам Шовхалов и Огнян Георгиев от "Г.С.Раковски" - постигнали по 5 точки.

До 12 години:
Победител е Йоана Атанасова от ОУ "Черноризец Храбър" - с 5 победи, втори е Кристиян Димитров от "Г.С.Раковски", а трети и четвърти са Калоян Димитров и Даниел Йорданов от СОУ "Асен Златаров" - Шабла.
В турнира на 16-годишните очаквано победител стана опитният Лъчезар Йорданов от ОУ "Черноризец Храбър", постигнал 6 точки от 7 партии,на второ място е Дарина Димитрова от ОУ "Ангел Кънчев" - с 4,5 точки а трети и четвърти с 3.5 точки са Божидар Загоров и Мария Илиева от Добрич.

Във временното класиране - сбор от точките, присъждани за класирането в отделните турнири най-добре се представят досега - след трите турнира следните състезатели:
До 8 години:
Първа е Иванина Андонова - с 43 точки, втори е Мартин Димитров - с 41, а трети и четърти с еднакъв брой точки - 37 са Виктор Илиев и Димитър Попов

При 10-годишните временни водачи в класирането са: Ивайло Генов с 44 точки,втори е Мартин Атанасов - с 43 точки, трети е Павел Павлов- с 31 т. и четвърти е Радослав Драгнев - с 24 точки (от 2 турнира).

В борбата при 12-годишните временен лидер е Йоана Атанасова, постигнала 42 точки, втори е Кристиян Димитров- с 38 точки, трети е Антон Костов - с 35 точки , а четвърти е Даниел Стоянов - с 30 точки (от две участия).

В групата на най-големите - до 16 години - временен водач е Дарина Димитрова- с 39 точки, втори е Божидар Загоров - с 37, Радко Радков е трети- с 33 точки, а четвърта е Мария Илиева- с 31 точки. Лъчезар Йорданов засега е на 6-то място, защото е участвал само в два турнира.

За участие в националния турнир "Надеждите на България", който ще се проведе през април в град Трявна ще се класират първите четирима във всяка възрастова група, които там ще премерят сили и умения с победителите от турнирите в Шумен, Плевен Пловдив и Благоевград.