Защитата на Славков поиска Алексей Петров да свидетелства на втора инстанция

Крими

13-01-2014, 14:28

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Иван Славков застава пред Апелативния съд в понеделник

Общо 58 са исканията за допускане на различни доказателства, разпити на нови свидетели или преразпит на вече разпитани лица

Повече от 3 часа Варненския апелативен съд изслушва искания на защитата по доказателствата по делото срещу престъпната група на бившия общински съветник Иван Славков, създадена за наркоразпространение, склоняване към проституция, пране на пари и трафик на хора. Изслушванията бяха направени преди второинстанционният съд да даде ход на делото. 

Славков, Николай Хаджимихайлов, Свилен Радев, Янко Колев и Пейчо Пейчев обжалват присъдата на Варненския окръжен съд, който ги призна за виновни в това затова, че през различен период от време, от есента на 1996 година, когато Славков е създал групировката и до началото на септември 2008 година, престъпното сдружение е работило по обща схема за получаване на пари от организирана проституция на територията на град Варна, на курортните комплекси и околностите.

Групата е организирала склоняването към проституция и трафика на експлоатираните жени и мъже. Съдът призна вината на всеки един от тях както за изпирането на парични средства, придобити от престъпната дейност, така и затова, че като участници в престъпната организация са разпространявали различни по вид и количества наркотични вещества - хероин, кокаин, амфетамини и др. Протест срещу първоинстанционната присъда е внесла и прокуратурата.

Общо 58 са исканията, направени от адвокатите на Славков за допускане на различни доказателства, свързани с разпити на нови свидетели или преразпит на вече разпитани лица, както и за допускане на нови писмени доказателства и приобщаване на материали от други досъдебни и съдебни производства.

20 пък са исканията за допускане на доказателства, направени от подсъдимия Иван Славков. Сред лицата, за които се настоява да бъдат призовани за разпит пред втората съдебна инстанция са Светлин Иванов (Близнака), Алексей Петров, Нурай Шукри, журналистката от предаването "Атака" на ТВ "Скат" Веселина Томова, дознателите, работили по това дело и техния тогавашен ръководител Емил Михайлов, едно вещо лице, няколко поемни лица, сред които и тези, присъствали на откриването на закопаните оръжия на престъпната група и много др.

Както обобщи адвокат Бранимир Балачев "90 на сто от тези искания са били направени и пред първата съдебна инстанция и без мотиви са били оставени без уважение. Защитата на Славков твърди, че единствените твърдения за вината на техния подзащитен са направени от свидетели, близки на Веселин Жеков и те са сторени под натиск от обвинението, и преди да сключат споразумения с тях.

Адвокатите настояват именно втората съдебна инстанция да събере доказателствата, отказани им от ВОС в нарушение на основни процесуални норми. "Настояваме за събирането на всички доказателства, включително и на тези, които оневиняват подсъдимите", казаха пред съда защитниците и припомниха, че прокуратурата и адвокатите имат равни права в съдебния процес, а това не е било спазено пред първата съдебна инстанция.

Тримата апелативни прокурори определиха като неоснователни всички искания на адвокатите за допускане на доказателства пред втората съдебна инстанция. Според обвинението липсват основания за преразпит на вече разпитани и дали показания лица. Като неоснователни бяха определени и исканията за приобщаване по делото на преписки, свързани с проверката на действия на длъжностни лица (отказ на СГП да образува досъдебно производство спрямо прокурори от ВОП), както и на СРС, събирани по друго наказателно дело.

Всички страни в процеса изразиха и становище, че ход на делото не следва да се дава. Подсъдимият Николай Хаджимихайлов представи чрез своя защитник медицинско свидетелство за заболяване, както и декларация, че желае делото да се гледа в негово присъствие. По направените искания Варненският апелативен съд ще се произнесе в 15:00 часа. Тогава ще стане ясно дали втората съдебна инстанция ще даде ход на делото.