Как да победите депресията?

Животът

13-01-2014, 09:42

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

С помощта на йога

Депресията е състояние, което в световен мащаб е засегнало милиони хора, пише Az-jenata.bg. Натовареното ежедневие, стрес, липсата на мотивация и т. н. могат да доведат до това тежко състояние, чийто неразположения най-често се лекуват с помощта на антидепресанти. Вижте някои алтернативни методи за намаляване на стреса, които могат да предотвратят появата на депресия.

Спортувайте

Физическата активност може да облекчи депресията чрез промяната на норепинефрина – хормон, който в състояние на стрес се произвежда от организма в повишени количества. Специалисти препоръчват да правите физически упражнения от три до пет пъти седмично в продължение на 20-30 минути. Като едни от най-добрите физически активности са аеробните упражнения. Затова посещавайте фитнес залата и карайте велоергометър или ходете с умерено темпо на ходеща фитнес пътека.

Водете си дневник на настроението

Този вид дневник е за позитивните мисли, които могат да победят депресията. Това е вид терапия, която помага и учи хората да мислят позитивно. Споделяйте вашите положителни емоции в него. Напишете вашите желания. Нека присъстват повече думи като „мога“, „искам“, „ ще успея“ и т. н. Ако ежедневието ви е натоварено и нямате възможност всеки ден да пишете нещо хубаво, то правете го веднъж седмично.

Акупунктура

Това е една алтернативна терапия, с която може да облекчите депресията. В проведено изследване в университет в Аризона участвали 33 жени с установена депресия. Една част от тях са били подложени на терапия с акупунктура. При тези, които са се доверили на терапията има 67% успеваемост за разлика от тези, които са приемали само антидепресанти без да посещават терапии.

Рибеното масло

Изключително полезно, то е богато на омега-3 мастни киселини, които се срещат в рибата. Учени смятат, че дефицитът на тези мастни киселини в определени моменти (като след раждане например) би могло да доведе до промени в настроението и депресия. В тези страни, в които хората консумират храни, богати на омега-3 мастни киселини рискът от появата на депресия е по-малък.

Шафран
Изследване публикувано в списание Ethnopharmacology показва, че ароматната подправка може да помогне за увеличаване на нивата на серотонин и други химикали в мозъка, което може да намали симптомите на депресия като изпотяване и сексуална дисфункция.

Йога
Една от най-добрите активности за намаляването на стреса и депресията. Редица изследвания показват, че хора с високи нива на емоционален стрес и тежка депресия, които практикуват йога, намаляват стреса, тревожността, депресията и подобряват общото си състояние както и качеството на съня.

Светлинната терапия
През есенно – зимните месеци слънчевата светлина е в пъти по-малко, което може да се отрази на настроението ви. Светлинната терапия е един от начините да облекчите депресията. Има специални лампи, които се предлагат за нея, а друг вариант е винаги, когато слънцето се покаже през гъстите облаци, да се излагате на пряка слънчева светлина.